Арапска гибања захватила и Бахреин

МАНАМА – Хиљаде демонстраната изашло је данас на нови протестни марш улицама Манаме у жељи да демонстрирају јединство шиита и сунита који живе у маленом краљевству Бахреин. Од 14. фебруара трају протести са захтјевима за политичке промене на острву којим већ 200 година влада сунитска династија. "Ми смо сви браћа, шиити и сунити", узвикивали су […]

среда, март 2, 2011 / 07:42

МАНАМА – Хиљаде демонстраната изашло је данас на нови протестни марш улицама Манаме у жељи да демонстрирају јединство шиита и сунита који живе у маленом краљевству Бахреин.

Од 14. фебруара трају протести са захтјевима за политичке промене на острву којим већ 200 година влада сунитска династија.

"Ми смо сви браћа, шиити и сунити", узвикивали су у центру Манаме учесници протеста, већином шиити, пренијела је агенција АФП.

Опозиција коју већином чине шиити одбила је да се укључи у национални дијалог који је предложио краљ Хамад бен Иса Ал Калифа и захтева унапред оставку цијеле владе.

Демонстранти који кампују већ данима на Тргу бисера у центру Манаме имају радикалније захтјеве, они траже смјену династије Ал Калифа.

Та сунитска династија влада краљевством од 1,2 милиона становника од којих половину чине странци. Од аутохтоне популације, већину чине шиити.

Немири у Бахреину забринули су и САД чија Пета флота има сједиште у Бахреину, а Вашингтон је забринут и због могућег утицаја сусједног Ирана и његове шиитске теократије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *