Арафат није отрован плутонијумом

Тровање полонијумом није узрок смрти палестинског лидера Јасера Арафата, рекао је директор руске Федералне медицинско-биолошке агенције Владимир Ујба. "Он није отрован полонијумом. Руски експерти, који су провели тестове, нису пронашли трагове ове супстанце", рекао је он, пренијела је агенција Интерфакс. Насупрот томе, швајцарски експерти за радијацију потврдили су да су пронашли полонијум на одјећи покојног […]

уторак, 15 октобра, 2013 / 09:17

Тровање полонијумом није узрок смрти палестинског лидера Јасера Арафата, рекао је директор руске Федералне медицинско-биолошке агенције Владимир Ујба.

"Он није отрован полонијумом. Руски експерти, који су провели тестове, нису пронашли трагове ове супстанце", рекао је он, пренијела је агенција Интерфакс.

Насупрот томе, швајцарски експерти за радијацију потврдили су да су пронашли полонијум на одјећи покојног АраФата, што потврђује могућност да је палестински лидер отрован.

У извјештају, који је прије два дана објавио медицински часопис "Лансет", тим стручњака је пружио научне детаље о медијским изјавама датим 2012. године, када је речено да је на АраФатовим стварима нађен полонијум.

АраФат је умро у француској војној болници крај Париза 11. новембра 2004. године, али љекари нису могли тачно да кажу од чега, јавила је агенција Франс прес.

Обдукција тада није урађена, на захтјев АрФатове удовице.