Април у септембру: СДП се пробудио у 2006. и поново би априлски пакет

Клуб посланика Социјалдемократске партије (СДП) БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ ће у парламентарну процедуру упутити амандмане на Устав БиХ.

понедељак, 23 септембра, 2019 / 20:42

Казао је то данас на конференцији за новинаре у Сарајеву посланик СДП-а БиХ у Представничком дому државног парламента Саша Магазиновић, напоменувши да је овај сет амандмана већ познат јавности као "априлски пакет" амандмана.

Додао је да ће га посланици из Клуба СДП-а упутити у процедуру ових дана, највјероватније сутра.

Од разговора за успостављање власти дошли смо до промјене Устава. Десило се преко ноћи, а још јуче смо разговарали о АНП-у а сада о Уставу – казао је Саша Магазиновић, посланик СДП-а у Парламенту БиХ, на данашњој прес-конференцији.

Како је истакао, постоје двије опције. Једна од њих је да се одустало од АНП-а, а друга да су постигли договор.

— Ово је прва парламентарна већина која није успјела формирати власт али би већ мијењала Устав. Устав се не може мијењати у другим градовима, Београду, Анкари и тако даље, он се може мијењати само у Парламентарној скупштини БиХ – поручио је он.

Додао је да мисли да руководство Дома испитује стрпљење посланика.

Надлежни одлично знају процедуре, али свјесно измјештају изван институција БиХ па чак и изван наших граница, казао је он.

— Да би показали како се то ради упутићемо у процедуру амандамане за Устав БиХ. Овај сет је већ познат и медијима и јавности. Као априлски пакет, управо тај пакет јер је он једини подржан и усаглашен од свих и од странке у којој је Човић, и странке Изетбеговића, Додика и тако даље. Они који нису били за пакет нису међу живима, у политичком смислу – казао је Магазивновић.

Појаснио је да би Априлски пакет амандмана требао бити пуштен у процедуру, те се нада да ће о њему бити омогућено да се разговара у Парламенту гдје је једино потребно.2 КОМЕНТАРА

  1. Постоје двије опције, једна је одцепљење а друга је такође одцепљење! Немамо ми Срби више ништа да тражимо са непријатељима у истој “држави”! Нека се “кољу” са усташама из Херцеговине а ми ћемо онако сложно да их гледамо преко ограде и са времена на време да убацимо по којег аутошовинисту, поријеклом Србина, да им ојача редове!

  2. Стара ћаршијска фора.

    Уђе се у преговоре. Срби и Хрвати направе компромис и када се то нешто треба усвојити, муслимани прекрше договор и одмах траже нове преговоре, наравно да кмече и траже да им странци помогну да нови преговори крену са почетном тачком тамо гдје је прекинут стари договор.

    Ту праксу је прекинуо Милорад Додик и због тога је сва ова мржња према њему.

    Фино им човјек рекао: “Овај уставни пакет имате сада и никад више.“