Април, рекордан мјесец на Аеродрому Бања Лука

Како јавља специјализовани авио портал Замаеро, Аеродром Бања Лука је у априлу мјесецу имало 31.263 путника. Овај сајт је често бржи и ажурнији од информација које се добијају из ове институције.

субота, 14 маја, 2022 / 13:28

Ова бројка би требала бити највећа у историји Аеродрома, будући да је последња вијест са том тврдњом из прошле године, када је рекордом проглашен јун мјесец у ком је Аеродром имао 27.829 путника.

У поређењу са априлом прошлих година, лани их је због корона-мјера било тек 385 путника, док је 2019. било 12.763, па ово повећање износи 245 одсто, што је податак вриједан пажње.

Раст броја путника је сталан од љета 2021. не рачунајући прекид саобраћаја у фебруару, када је реконструисана узлетна стаза.

Извјесно је да ће нови рекорди бити постављани током љета, када је интензивнији сабраћај због туристичких чартер летова. Тренутно се са Аеродрома Бања Лука лети на 13 линија. Седам саобраћа Рајан Ер, Виз Ер пет, а Ер Србија једну.

Рајан је у марту отказао линију за Франкфурт, али је увео линију за Нирнберг. Виз је двије линије, за Штокхолм и Хамбург, поново покренуо тек крајем марта, а повећао је број летова за Малме средином априла, па се за овај шведски град лети три пута седмично. Такође, Виз је најавио да ће у мају повећати број летова за Базел-Милуз, за који ће се током љета летјети чак четири пута седмично.

У мају је планиран почетак туристичких чартер летова, које ће отворити Ер Каиро летовима за Хургаду. Такође, Ер Монтенегро је најавио да ће ово љето поново летјети за Тиват, али са три седмична лета, односно један више него љетос.