Апологија Декларацији: Бореновић већ послао стенограм са скупштине

Он каже да је од изузетне важности је што се овом Резолуцијом осуђује уплитање Хрватског сабора у организацију и промоцију блајбуршке мисе на територији БиХ, уз учешће представника "Почасног блајбуршког вода” и "Равнатељства душебрижништва за Хрвате у иноземству".

понедељак, 1 јуна, 2020 / 13:54

"Резолуција о поштивању жртава фашистичких режима и покрета је конкретан парламентарни акт у заједничким БХ институцијама који по први пут осуђује одржавање блајбуршке мисе, покушај ревитализације и ревизије усташког режима и покушај величања усташких злочина. То је документ којим се јасно и недвосмислено осуђује ужасни усташки режим током Другог свјетског рата и постојања тзв. Независне државе Хрватске", рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић обраћајући се Народној скупштини Републике Српске током 14. Посебне сједнице.

"За овакав поступак, организације било каквих догађаја везаних за Блајбург, званична институција сусједне земље заслужује овакав, легалистички одговор осуде, што је учинила и цијела Европа. А видим да овдје некикалкулишу и против су овакве осуде!", рекао је Бореновић обраћајући се представницима СНСД. 

Он додаје да је врло је битна чињеница да је на нивоу заједничких институција БиХ, по први пут и коначно дошло до званичне осуде злочина које је вршила НДХ према Србима, али и другим народима који су били жртве усташког злочиначког режима и да је ПД ПС БиХ показао снагу да осуди ову мису и срамно величање такозваних блајбуршких жртава.

"Видите, ако сте прочитали, да се у овој Резолуцији једино жртва српског народа спомиње више пута, као што јесте чињеница да је наш народ највећа жртва тог геноцидног режима. Сасвим је логична реакција да се кроз Резолуцију тражи званична реакција и других институција БиХ, у првом реду Предсједништва, у којем сједе изабрани представници сва три конститутивна народа – Срба, Хрвата и Бошњака. Да ли је Предсједништво раније требало заузети став о овоме и зашто није, то је питање за њих. Оправдано је да Парламент тражи од Предсједништва БиХ и МИП-а БиХ да обавијесте Републику Хрватску да су за наснеприхватљиве организације било каквих догађаја везаних за Блајбург на територији БиХ, укључујући покровитељство таквих догађаја ид стране Сабора Хрватске и најаве истих од предсједника Сабора", каже Бореновић.

"Зашто бисмо допустили да на територију земље, на коју, да ставимо личне осјећаје према њој по страни, имамо потпуно право, буде пребачено одржавање догађаја који слави и жали оне који су на најмонструозније начине убијали у првом реду наш српски, а и остале народе?", упитао је.

"Као човјек, као Србин, као особа чије се биће грози свега што фашисти и усташе представљају, као партизански потомак, са мајчине стране свог дједа споменичара Илије Срдића, чији је тетак генерал Миланчића Миљевића, а са очеве стране већину нисам имао прилику видјети јер су побијени међу 5550 невиних Срба на Шушњару код Санског Моста током Илинданског усташког покоља 1941.године, због свих оних антифашиста који су прије 75 година ослободили крвљу натопљену земљу, стидио бих се да не искористим сваки званични механизам и успротивим се томе, кажем свој став и увијек ћу то урадити. Као што сам радио гласајући и 2015. за Декларацију у НСРС као и ову Резолуцију у ПД ПСБиХ", истиче он.

Бореновић каже да је зачуђујуће, несхватљиво и неразумљиво то да је заједно са заговорницима блајбуршке мисе – ХДЗ БиХ једино дио СНСД-а био против Резолуције.

"За мене је то срамно! Гњевни ХДЗ је напустио сједницу,од 14 посланика из Српске 4 посланика СНСД-а су гласала против ове Резолуције, док остали ваши нису били против иако су били у сали, што много говори", истакао је Бореновић и пита зар је снисходљивост и понизност СНСД-а, линија незамјерања према ХДЗ-у толико јака да нису смјели осудити мису за Блајбург?

"Били сте директно против осуде ове мисе и осуде усташког режима тзв. НДХ", рекао је Бореновић.

Он каже да је још један разлог за то чињеница о предаји јасеновачке грађе, од стране тадашњег предсједника Владе Републике Српске, а данас члана Предсједништва БиХ и још увијек лидера СНСД-а, Милорада Додика, која је његовом одлуком из Српске завршила у Хрватској.

"Тај потез ће вјероватно остати упамћен као најтежа и најболнија послијератна чињеница која је равна најгорим велеиздајничким поступцима, што су потврдили и бројни историчари и експерти", истакао је Бореновић.

Он је подсјетио на историјат јасеновачке грађе коју је у рату спасио кустос музеја у Јасеновцу Симо Брдар, чувао и о њој бринуо до 1999., када је предао Архиву Републике Српске, прије него што је Додик да је 27. октобра 2000. године, стављањем свог потписа на уговор, без ичијег знања и сагласности деценијама чуване доказе о страдању српског народа у Јасеновцу предао Музеју холокауста у Вашингтону, чиме се Република Српска одриче права на грађу по било ком основу. Тај исти музеј у Вашингтону је јасеновачку грађу већ сљедеће године предао Хрватској.

"Оно што је чувано деценијама, што је један кустос у крвавом рату спасио и сачувао, један српски премијер је у миру неповратно отуђио! Од нас, од наше болне историје коју данас прекрајају, о којој лажу, коју умањују они којима сте те вриједне и оригиналне доказе предали. Музеј Холокауста у Вашингтону који користите као изговор, у својој званичној презентацији брка географске појмове, злоупотребљава и лажира податке, па тако презентује да је у Јасеновцу убијено између 56.000 и 97.000 људи! Између 45 и 52 хиљаде Срба! То су подаци тог музеја којим се ви хвалите", рекао је Бореновић.

Он је, обраћајући се српском члану Предсједништва БиХ, рекао да ове чињенице заболе сваки пут док држи говоре у Доњој Градини, док у очи боду бројке на табли које говоре о 500.000 мучки убијених Срба и 700.000 укупних жртава само у Јасеновцу, а док исти тај Музеј холокауста лаже о 45.000 убијених Срба.

"Ви тај терет носите 20 година и носићете га док сте живи, а вашу историјску грешку испаштаће српски народ довијека. Можете тражити стотине изговора и оправдања, да би их, вама драгим тенковима СФОР-а странци узели, што је демантовао и тадашњи амерички амбасадор Милер, или да сте били наивни, или да је била лоше чувана у подрумима Архива Републике Српске – што је још већа срамота, али ово је вјечна хипотека за вас лично, а бол и неправда за наш народ", рекао је Бореновић.

Он је рекао да је Додик злоупотријебио своју позицију и колико год данас говорио да би оригиналну јасеновачку грађу неко узео или да би струнула, она не би могли бити више и горе изузета од онога што је Додик урадио – 15 сандука доказа о најмонструознијим злочинима, о најгорој патњи дао у руке ревизионистима историје да је крију, држе и подмукло пуштају забораву.

"Али умјесто да се извините, па и да по ко зна који пут кажете да сте били наивни, да затражите опрост – ви данас хоћете у Народној скупштини Републике Српске да направите представу у покушају да скренете пажњу са проблема у које сте нас довели и у покушају покушате да оперете свој образ. И још имате образа да нас прозивате, да нама говорите о скрнављењу и омаловажавању страдања Срба?", додаје.

Бореновић каже да је Посебна сједница сазвана да се скрене пажња са деценијског криминалног, коруптивног и бахатог скрнављења и омаловажавања народа у Републици Српској.

"Зашто нисте сазвали Посебну сједницу о аферама покретна болница и спорним набавкама током кореоне, о неисплаћеним субвенцијама привреди и радницима, о кредиту ММФ, о прислушкивању, о књижењу војне имовие и АНП-у, фарси око Уставног, о Трговској гори, Прудском споразуму, о одласку људи, непотизму, подобности? Могли сте и о Изборном закону и ЦИК-у", рекао је Бореновић.

Бореновић каже да је тема свих тема како живе људи у Српској и гдје нас је СНСД довео својом политиком.

"По први пут се у БиХ се смогло снаге да се званично, јасно и гласно каже да се жртве усташког режима морају поштовати, да се осуђује дјеловање НДХ, одржавање тзв. блајбуршке мисе, уплитање званичне Хрватске, предаја јасеновачке грађе и да се тражи реакција заједничких институција БиХ.Знамо да већина посланика, симпатизера владајућих странака подржава ову Резолуцију о поштивању жртава фашистичких режима и покрета, и да људски, осуђују све оно што и ми. Поразно и опасно би било да је другачије. Али због проклетих политичких, кратковидих односа са ХДЗ-ом нисте смјели подржати ову резолуцију. Ипак, она ће се наћи и пред Европским парламентом да цијела демократска и антифашистичка Европа осуди величање блајбуршких злочинаца, а усташтво и фашизам поставимо тамо гдје му је мјесто – на сметљиште историје", закључио је Бореновић.1 КОМЕНТАР

 1. Три ствари.
  Прво, не можете одређивати Римокатоличкој цркви коме ће служити мису. Ако у том времену ендехазије гдје смо имали хиљаде стратишта, масовних покоља почев од Гудовца, Вуковара, Хрватског Благаја, Прекопа па редом, на хиљаде масакра гдје су масовно убијани људи само због припадности погрешном роду или вјери, и изаберете у океану тих зверстава догађај гдје ћете одржати након 75 година мису крвницима и кољачима и гдје ћете моралисати како не би суђења, говори само о моралној изопачености оних који промовишу ту мантру.
  Српски представници, званичници треба да дигну глас против, кроз такво срамно извртање чињенице, покушаја ревизије историје, и дигли су сви који су требали, укључујући и митрополита Хризостома.
  О томе доносити резолуцију у ПС државне заједнице БиХ је замка и алиби да се колико сутра ПС БиХ бави темама које се ње не тичу, рецимо одржавања помена генералу Дражи Михаиловићу.

  Друга ствар, јасеновачка грађа. Зашто опозиција, ПДП и СДС не покрену питање јасеновачке грађе у НС Српске? Умјесто што то користе за једно проституисање болне теме, гдје се све своди на ликовање због „гријеха“ анамо неких.
  Лично сам био мишљења и тада и данас сматрам да је погрешо што је предана та грађа Музеју холокауста у Вашингтону, из других разлога од оних преко којих разни пајаци попут Бореновића проституишу ту ричу.
  И да видмо да ли је шта изгубљено, да ли су копирани сви документи, дигитализовани и доступни на интернету (а неке сам користио и на форумима и знам да јесу). Да знамо о чему се ради.
  Узгред, ПДП овдје проституише ову причу, а ако је вјеровати порталу БН ТВ
  https://www.rtvbn.com/3985082/ko-je-i-kome-predao-jasenovacku-gradju
  немају појма чак ни који се број жртава налази на страници музеја холокауста у Вашингтону
  https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/jasenovac
  што ће рећи да моралишу и проституишу причу о којој појма немају. А Јесеновац је превише болна рана да би служио само за политичко проституисање. Јадно.

  Треће. Резолуција, било на нивоу НС Српске или ПС државне заједнице БиХ, о усташким злочинима у ендехазији има смисла само ако се нагласи ко су били злочинци и ко су жртве, који то народ чини 63,7% жртава (податак са пописа жртава именом и презименом) у тој ендехазији. Резолуција гдје се неће нагласити да је над Србима у ендехазији извршен геноцид је апсолутно недопустива.
  Ако се то не нагласи, упакује у уопштену форму о поштовању свих жртава, није ништа друга до омаловажавање српских жртава из времена ендехазије и покушај „замагљивања“ историје.
  Српски представници не би смјели у таквој бешчаснoј причи дати допринос, и ту ће свако полазати да ли је вјера или невјера.