Аполитичност

Гостимир Поповић, овај пут у сриједу, објашњава стару истину: Ако се ви не бавите политиком, да ће се бавити она вама. Аполитичност изражава равнодушност појединаца и друштвених група према политици и учешћу у политичком животу. Ово питање се, у последње време, дефинише као стање или расположење и знатно привлачи пажњу и политичке науке и политичке […]

среда, 17 августа, 2011 / 09:44

Гостимир Поповић, овај пут у сриједу, објашњава стару истину: Ако се ви не бавите политиком, да ће се бавити она вама.

Аполитичност изражава равнодушност појединаца и друштвених група према политици и учешћу у политичком животу. Ово питање се, у последње време, дефинише као стање или расположење и знатно привлачи пажњу и политичке науке и политичке праксе.

Врло често, малтене увек, у све процесе су умешани разни представници међународних организација и снага који ово питање растежу од спречавања политичког утицаја, па до глорификације појединих политичких лидера, или како већ они назову појединце преко којих могу да остваре своје интересе, замисли и циљеве.

На једноставном примеру система БиХ и ентитета као саставница, можемо да сагледамо однос према политици, носиоцима политичких активности али и према појму аполитичности, који се углавном злоупотребљава за остварење једнократних циљева.

Ни један политички субјект, од политичких партија до свих нивоа организаовања институција, није се удостојио да истражи због чега су људи равнодушни, апатични, аполитични и као такви не само да су пасивни током доношења политичких одлука већ једноставно и не излазе на изборе.

На тај начин се аполитчношћу даје легалитет (да ли и легитимитет?) носиоцима у систему управљања, који са малтене са 25% гласова добијеним на изборима проглашавају апсолутне победе. Ипак је то ближе апсурдним резултатима него апсолутним победама.

На простору БиХ аполитчност не само да није позитивна категорија већ може да прерасте у опасно стање у коме се преко ноћи на позицијама власти могу да надју људи и системи који су потпуно недостојно за реализацију јавних, друштвених послова. Од таквог стања до стања угрожавања безбедности у свим облицима је само мали корак.Оставите одговор