Апачи стижу на Тајван

Тајван ће сљедећег мјесеца добити прву групу борбених хеликоптера из САД, након што је окончана финансијска блокада америчких државних служби, изјавили су локални војни извори. Тајван ће за 6,5 милијарди долара купити 30 савремених хеликоптера "апач АХ-64Ес". Уговор је склопљен 2008. године, што је изазвало противљење Кине, која сматра да је Тајван њена територија и […]

петак, 18 октобра, 2013 / 11:14

Тајван ће сљедећег мјесеца добити прву групу борбених хеликоптера из САД, након што је окончана финансијска блокада америчких државних служби, изјавили су локални војни извори.

Тајван ће за 6,5 милијарди долара купити 30 савремених хеликоптера "апач АХ-64Ес". Уговор је склопљен 2008. године, што је изазвало противљење Кине, која сматра да је Тајван њена територија и противи се продаји наоружања том острву.

Првих шест хеликоптера, који представљају најновију верзију најјачег борбеног хеликоптера на свијету, биће испоручени у јужну луку Каохсијунг 4. новембра, пренијела је државна Централна новинска агенција.

Војска Тајвана постаће прва изван САД која ће располагати овом варијантом хеликоптера "апач".

Испорука је била планирана за октобар, али је одгођена због блокаде буџета државних служби САД. Ова криза окончана је јуче, када је предсједник Барак Обама потписао закон о наставку финансирања служби и подизању границе задуживања државе.

Друга група хеликоптера биће испоручена у децембру, а преостали апарати крајем 2014. године, наводи се у извјештају тајванске новинске агенције.Оставите одговор