Антракс у Новом Бечеју

Управа за ветерину Министарства пољопривреде Србије прогласила је села Бочар и Ново Милошево у општини Нови Бечеј подручјима зараженим антраксом и забранила коришћење меса и млијека заражених животиња и оних за које се сумња да су заражене. "Предузете су све потребне мјере за заштиту здравља људи и животиња и стање на терену је стабилно, са […]

четвртак, 16 јуна, 2011 / 08:49

Управа за ветерину Министарства пољопривреде Србије прогласила је села Бочар и Ново Милошево у општини Нови Бечеј подручјима зараженим антраксом и забранила коришћење меса и млијека заражених животиња и оних за које се сумња да су заражене.

"Предузете су све потребне мјере за заштиту здравља људи и животиња и стање на терену је стабилно, са минималним могућностима за ширење заразе", наводи се у саопштењу овог министарства и додаје да је забрањено кориштење меса и млијечних производа док зараза не прође.

Ветеринарски инспектор је, како је наведено, предузео све законом предвиђене мјере у једном дворишту у селу Бочар, гдје је избила зараза, и наложио ветеринарским организацијама надлежним за општину Нови Бечеј да изврше хитну вакцинацију животиња, тако да је стање на терену стабилно, са минималним могућностима за ширење заразе.

Помоћник предсједника општине Нови Бечеј Томислав Ратковић рекао је раније данас да је двоје људи хоспитализовано, јер су били у додиру са угинулом животињом у селу Бочар. Он је навео да су обоје у добром здравственом стању и да нема разлога за панику.

Ради спречавања заразе у селима Бочар и Ново Милошево наложена је забрана клања болесних животиња и животиња за које постоји сумња да су заражене. Забрањено је и пуштање животиња из дворишта док траје зараза.

Наложена је и забрана употребе, искориштавања и отуђивања заражених и на заразу сумњивих животиња, као и продаја млијека и млијечних производа од тих животиња. Министарство је наложило и активну заштиту говеда, бивола, оваца, коза и копитара у складу са упуством произвођача вакцине против бедренице.

Забрањује се и сјечење лешева животиња угинулих од бедренице (антракс) као и лешева животиња за које постоји сумња да су угинуле од ове болести, ако нису обезбијеђени услови за спречавање ширења заразе. Налаже се и дезинфекција мјеста на коме је угинула животиња обољела од антракса.

"Ако је животиња угинула на земљишту, површински слој земље мора се скинути у дубини од 30 центиметара и закопавањем нешкодљиво уклонити", наводи се у саопштењу.

Министарство је наложило да се, пошто оздрави посљедња обољела животиња и лешеви се уклоне на адекватан начин, сировине и отпаци заражених и на заразу сумњивих животиња очисте и да се дезинфикују просторије, кланице и дворишта у којима су биле смјештене те животиње.