Антон Касиповић у специјалним и паралелним везама српске правде

Министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић, разговарао је данас, у свом кабинету, са министарком правде у Влади Републике Србије, Нелом Кубуровић, о међусобној сарадњи министарстава правде.

петак, 9 марта, 2018 / 19:13

Министри су овом приликом истакли да су односи између Републике Српске и Републике Србије на изузетном нивоу, посебно, када је у питању сарадња између два министарства правде.

С обзиром да се данас, у Бањој Луци, обиљежава десет година постојања нотаријта, једна од тема разговора односила се на његово функционисање и рад.

Министар Касиповић је истакао да Република Српска улаже велике напоре у ефикасно функционисање нотарског система, узимајући у обзир чињеницу да од тога зависи добар рад цијелог правосуђа као и да се омогућава грађанима да своје правне потребе, било да су оне пред судом или нотарима, заврше брзо и лако.

Министарка Кубуровић је подсјетила да су колеге из Републике Српске пружиле велику подршку приликом увођења јавних бележника у правни систем Републике Србије 2014. године, те указала да Министарство правде Србије ради на унапређењу Е-правосуђа, које ће јавним бележницима, јавним извршитељима и правосудним органима, омогућити међусобно али и повезивање са доступним регистрима, како би неопходне податке добијали у реалном времену ("на клик").

Она је навела да је електронска размјена података већ успостављена између више државних инситуција и органа и правосудних професија, као и да је та размјена посебно битна са Министарством унутрашњих послова, јер омогућава судовима да брзо дођу до потребних информација, чиме се значајно утиче на скраћивање судских поступака.

Министри правде су изразили обострани интерес за унапређење међусобне сарадње те истакли да ће размјена искустава, посебно када је у питању област Е-правосуђа, додатно унаприједити правосуђе, како Републике Српске тако и Републике Србије.