Антисрпски институт из Љубљане, најављује политичку капитулацију Едија Раме

Пошто је на челу ове институције Шиптар, занимљиво је испратити какву политичку пропаганду емитују у овом случају, са доста емотивним тоновима и помињањем бесе, односно дате ријечи, као нечега посебног за шиптарски народ и ниједан други.

среда, 26 маја, 2021 / 10:44

Ми, наравно, све написано од стране ИФИМЕС Љубљана доносимо машински пресловљено на српско писмо, јер за транскрипцију нити смо плаћени ни близу као они, нити имамо воље.

Политичка капитулација Едија Раме

Албанија се налази у завршници изборне кампање за парламентарне изборе, који ће се одржати 25.априла 2021.године.

На изборима ће се поновно суочити два стара ривала, Социјалистичка партија (ПС) актуалног премијера Едија Раме и опозициона Демократска партија (ПД) Лулзима Басхе са којом је и Покрет за Социјалистичку интеграцију (ЛСИ) Монике Крyемадхи.

Албанију послије парламентарних избора очекује промјена власти. Због тога је потребно осигурати мирну транзицију власти и постићи општи друштвени консензус о будућности државе.

Међународни институт ИФИМЕС сматра, да обје политичке партије, Демократска партија (ПД) и Социјалистичка партија (ПС) треба да омогуће мирну транзицију власти, док побједник избора треба да позове све друштвене и политичке актере да заједно без осветољубивости заједнички граде будућност Албаније и да изборна кампања и политичке напетости треба да престану након избора.

Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) је објавио анализе: "Избори у Албанији 2021: Грађани против мафије", линк: хттпс://www.ифимес.орг/ба/истразивања/избори-у-албанији-2021-градани-против-мафијезгједхјет-не-схqипери-2021-qyтетарет-кундер-мафиес/4766? (17.4.2021)., "Избори у Албанији 2021: "Фасадизација" Тиране и "канабизација" Албаније/"Фасадизими" и Тиранëс дхе "канабизими" и Схqипëрисë", линк: хттпс://www.ифимес.орг/ба/истразивања/избори-у-албанији-2021-фасадизација-тиране-и-канабизација-албанијефасадизими-и-тиранес-дхе-канабизими-и-схqиперисе/4756? (25.3.2021) и "Албанија 2020: Еди Рама Албанију приближава Латинској Америци, умјесто ЕУ", линк: хттпс://www.ифимес.орг/ба/истразивања/албанија-2020-еди-рама-албанију-приблизава-латинској-америци-умјесто-еу/4706?паге=2 (18.12.2020).

Избори у специфичним околностима

На предстојећим парламентарним изборима бројна албанска дијаспора неће моћи гласати као некада прије, као ни они који су активно заражени Цовид-19, којих према статистикама Министарства здравља Албаније постоји приличан број.

Аналитичари сматрају, да је потребно осигурати право на гласање свим држављанима Републике Албаније, који имају бирачко право.

Албанија више не може поднијети тешки терет сиромаштва, неимаштине и неправде. Савез за промјене, којег предводи Демократска партија представља побједничку коалицију. Ради се о свенародној коалицији против бруталног режима Социјалистичке партије Едија Раме. Албанцима је украдена будућност. То је видљиво на сваком кораку, код родитеља, који не знају каква судбина чека њихову дјецу, код бројних Албанаца, који траже посао и желе извјеснију будућност. Аутократска и арогантна владавина премијера Раме, у комбинацији с високим нивоом корупције и криминала одвела је Албанију на странпутицу далеко од приближавања чланству у ЕУ.

Аналитичари сматрају, да се на предстојећим парламентарним изборима одлучује о судбини Албаније и Албанаца. Одлучује се о младима, запошљавању, добробити албанских породица, албанских пољопривредника, субвенција, за снижавање цијена нафте и енергије. Посебно је важно зауставити масовни вал исељавања младих људи и читавих породица. То нису избори за политичке партије, то су избори за Албанце, који имају само двије могућности, да се одлуче за још четири године неуспјеха или да се одлуче за промјене у Албанији.

Рама и "Нон папер"

Рамина политичка и морална биографија представља терет за Албанију. Социјалистичка партија није се успјела модернизирати него је остала ригидна режимска аутократска комунистичка партија и због тога уопште не изненађује што је Рама успоставио режим, који је представља комбинацију режима Енвера Хоxхе и Слободана Милошевића.

Демократска партија је поновно пред хисторијском одговорношћу као што је била 1991.године када је срушила режим Енвера Хоxхе. Грађани Албаније показали су политичку зрелост и одговорност на одржаним бројним мирним и достојанственим протестима широм Албаније, док је Еди Рама умијешан у све и свашта односно у многе потенцијално инкриминирајуће радње. Тако је судјеловао у продаји телеком оператера ИПКО на Косову, који је у власништва словенског Телекома и због тога је у октобру 2020.године био у приватној посјети Словенији и разговарао, између осталога, о томе са премијером Словеније Јанезом Јаншом (СДС).

Аналитичари упозоравају на могућу повезаност Едија Раме са недавно објављеним "Нон папером", који се приписује словенском премијеру Јанезу Јанши и Рамину укљученост у трговину албанским етничким територијама при томе изазивајући нове нестабилности, које могу довести до нових конфликата и масовних страдања. Оправдано се поставља питање, да ли је Еди Рама трговац албанским етничким територијама? Еди Рама говори о уједињену Косова са Албанијом, а уствари је разјединио Албанију као нико до сада, док је перцепција албанске јавности, да је Еди Рама дио албанског мора "поклонио" Грчкој, а сада би судјеловао у размјени територија и изазивању хаоса у региону само због опстанка на власти.

Албанцима је потребна "беса схqиптаре"

Република Албанија налази се у најтежој ситуацији од пада режима Енвера Хоxхе 1991. године. Држава је не само политички поларизирана, институције државе не дјелују, на сцени је "тихи" грађански рат, што забрињава, јер се Албанија у недавној прошлости налазила пред сличном пријетњом. Како превазићи постојеће стање? Пораз режима Едија Раме и Социјалистичке партије на предстојећим изборима неће бити довољан за осигурање боље будућности и перспективу државе Албаније и њених грађана.

Аналитичари сматрају, да је у постојећој ситуацији инструмент албанске заклетве (беса схqиптаре), која произлази из албанског традиционалног друштва може у модифицираном облику послужити за рјешавање постојеће друштвене ситуације, која представља непосредну опасност за албански народ и државу. Недјеловање институција властите државе тјера Албанце да се послуже инструментом "бесе". Иначе, инструмент "бесе" кроз хисторију највише се користио код крвне освете. "Беса" се у данашњим околностима може искористити за постизање свеопштег друштвеног консензуса односно јавног обећања (друштвеног договора) о будућности Албанаца и Албаније, да се заборави на разлике, замјерке и антагонизме, јер су тако Албанци кроз хисторију проналазили најбоља рјешења за свој опстанак и тако осигурали будућност народа и државе. У овом контексту "беса" би се користила као инструмент, који је другачији од крвне освете односно да се изврши национално помирење због осигурања боље будућности и напретка. Дакле, "беса схqиптаре" се може користити као инструмент мира, а не као инструмент освете. Инструмент "бесе" нису имали други народи, јер је то специфичност албанске социјалне структуре, живота и перцепције времена и простора.

Аналитичари сматрају, да ће режим Едија Раме и Социјалистичке партије на предстојећим парламентарним изборима отићи у прошлост. Избори морају бити транспаренти, фер и поштени без куповине гласача и гласова из "црног фонда", који је осигуран прљавим новцем из нарко бизниса. Након одласка Николе Груевског (ВМРО-ДПМНЕ), Хасхима Тхација (ПДК), Мила Ђукановића ДПС), Бојка Борисова (Герб) на ред је коначно дошло вријеме за политичку капитулацију Едија Раме.