Антируска хистерија, клапа, други пут: Неименовани званичници, тајни разговор, недоказане оптужбе

Амерички обавјештајни званичници упозорили су чланове Конгреса САД да се Русија мијеша у кампању за предстојеће предсједничке изборе како би помогла реизбор предсједника Доналда Трампа, изјавила су три неименована званичника упозната с разговором иза затворених врата.

субота, 22 фебруара, 2020 / 19:35

Значи када ови спинери почну да злостављају америчке пролетере тврдњама да: "То упозорење отвара питања о интегритету изборног процеса и о томе да ли Трампова администрација предузима адекватне кораке како би се супротставила мијешању налик оном из 2016."… то значи да је почела изборна кампања унутар дубоке државе у САД.

Ово што слиједи су њихове често и врло лако доказиве глупости, као оптужба да се Војска САД повукла из дијелова Сирије у договору са Путином, док су маринци, у стварности, бјежали испред надируће Турске војске, односно могућности доласка снага Сиријске Арапске Армије.

"Русија се мијеша у изборе, жели да помогне Трампу"

Неименовани званичници су јуче рекли да су у фокусу састанка 13. фебруара били покушаји Русије да утиче на предсједничке изборе 3. новембра и да направи раздор у америчком бирачком тијелу.

О упозорењу обавјештајних званичника први су писали Њујорк тајмс и Вашингтон пост.

Високи званичник Трампове администрације рекао је да су ти текстови разбјеснили предсједника САД који се жалио да ће демократе користити ту информацију против њега.

Трамп је претходних година одбацивао процјену америчке обавјештајне заједнице о мијешању Русије у предсједничке изборе 2016. као теорију завјере чији је циљ да оспори његову побједу.

Прошлог петка, дан послије састанка обавјештајних званичника и чланова Одбора Представничког дома Конгреса за обавјештајна питања, Трамп је оштро критиковао тадашњег шефа обавјештајне заједнице САД Џозефа Мегвајера, да би га јуче замијенио Ричардом Гренелом.

Америчке обавјештајне агенције тврде да се Русија мијешала у изборе 2016. кроз кампање на друштвеним мрежама и крађом и просљеђивањем мејлова чланова Демократске странке.

Оне наводе да Русија покушава да помогне Трампову кампању и да подстакне хаос у америчком политичком процесу.

Специјални савјетник америчког Министарства правде Роберт Мулер закључио је у истрази коју је водио да је руско мијешање у изборни процес било "темељно и систематско", али није открио постојање завјере између Русије и Трамповог изборног штаба која би била кривично дјело.

На састанку иза затворених врата 13. фебруара посланици Трампових републиканаца тврдили су да је он био тврд према Русији, рекао је један од три неименована званичника.

Иако је Трамп увео оштре економске санкције Русији, он је више пута срдачно говорио о руском предсједнику Владимиру Путину и повукао војнике из области попут Сирије гдје би Москва могла да попуни празнину. Трамп је такође одложио испоруку војне помоћи Украјини, великој противници Русије.

Њујорк тајмс је навео да је шеф Бијеле куће био љут што је састанком у Представничком дому Конгреса предсједавао демократа Адам Шиф који је предводио седмочлани тим тужилаца на недавном суђењу Трампу у Сенату, у оквиру поступка опозива предсједника САД.