Антиракетни систем НАТО у Европи прошао тестове

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је данас да се Алијансин антиракетни штит у Европи развија по плану, упркос наводима у два америчка извјештаја да је пробијен буџет и да тај систем има техничке проблеме.  Расмусен је рекао да НАТО планира да почетне оперативне капацитете штита објави на самиту у Чикагу следећег мјесеца, као […]

уторак, мај 1, 2012 / 07:25

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изјавио је данас да се Алијансин антиракетни штит у Европи развија по плану, упркос наводима у два америчка извјештаја да је пробијен буџет и да тај систем има техничке проблеме.

 Расмусен је рекао да НАТО планира да почетне оперативне капацитете штита објави на самиту у Чикагу следећег мјесеца, као и да пробе показују да тај одбрамбени систем функционише.

"То ће омогућити заштиту дјелова територије НАТО и замисао ће бити даље развијана у предстојећим годинама тако да ћемо постепено моћи да заштитимо цјело становништво у европским чланицама НАТО", рекао је Расмусен у интервјуу агенцији АП.

Наводе из два америчка извјештаја да је пробијен буџет и да систем има техничке проблеме, попут тога да сензори не разликују бојеве главе од других предмета или слабог напона у радарима, Расмусен је одбио да коментарише, наводећи да није видео извјештаје.

Противракетна одбрана у Европи је спорно питање откада је бивши предсједнк САД Џорџ Буш објавио планове за постављање америчког штита у Средњој Европи као одбране од пројектила из Ирана, што је изазвало незадовљство Русије. Барак Обама је по ступању на дужност обновио планове за тај штит.

НАТО је саопштио да је његов систем противракетне одбране прошао значајане техничке пробе 4. и 5. априла, као и да је још један тест изведен заједно с Русијом показао да систем добро ради.

Расмусен је рекао да ће се на самиту разговарати и о окончању борбених операција у Авганистану до краја 2014. године, након чега ће војници алијансе бити ангажовани само на обуци авганистанских снага.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *