Антички: Након олимпијаде оружје поново звецка

Бијела кућа је данас саопштила да ће сачекати да види да ли је озбиљна најава Пјонгјанга да је вољан да разговора са САД, што је риједак корак ка дипломатији послије више мјесеци нуклеарних и ракетних проба Сјеверне Кореје и пријетњи ратом са обје стране.

недеља, 25 фебруара, 2018 / 23:57

У америчкој делегацији на данас завршеним Зимским олимпијским играма (ЗОИ) у Јужној Кореји била је и портпаролка Бијеле куће Сара Сандерс, која је на ту најаву Сјеверне Кореје одговорила "видјећемо". Делегацију у Пјонгчангу предводила је ћерка и савјетница предсједника САД Доналда Трампа, Иванка.

Сандерсова је казала да Трамп остаје посвећен постизању "потпуне, проверљиве и неповратне денуклеаризације" Корејског полуострва и да његова "кампања максималног притиска" на Сјеверну Кореју мора бити настављена док Пјонгјанг не обустави ракетне и нуклеарне програме.

Трамп је прошле недјеље увео нове санкције Сјеверној Кореји.

Сара Сандерс рекла је да се САД, Јужна Кореја и међународна заједница "апсолутно слажу" да денуклеаризација мора да буде исход дијалога с Пјонгјангом и додала да Сјеверну Кореју чека свијетао пут ако изабере денуклеаризацију.

"Видјећемо да ли данашња порука Пјонгјанга, да је вољан да разговара, представља прве кораке на путу денуклеаризације. У међувремену, САД и свијет морају да наставе да јасно указују да нуклеарни и ракетни програми Сјеверне Кореје воде у ћорсокак", навела је америчка званичница у писаној изјави.

Током данашње церемоније затварања ЗОИ, јужнокорејски предсједник Мун Џае-ин објавио је да му је члан дјелегације Сјеверне Кореје на Играма, потпредсједник владајуће партије Ким Јонг-чол, рекао да је његова земља вољна да разговара са САД, послије више деценија тензија између двије земље које немају званичне дипломатске односе.

Мунов кабинет је навео да Сјеверна Кореја има "чврсту намјеру да разговара са САД", и да се делегација Сјеверне Кореје сложила и да односи двије Кореје и односи Пјонгјанга и Вашингтона "треба да буду заједно унапријеђени".

Отварању ЗОИ прије двије недјеље присуствовала је сестра сјевернокорејског лидера Ким Јо Џонг, која је била у ложи заједно с америчким потпредсједником Мајком Пенсом. Њих двоје тада нијесу размијенили ни ријеч. Исти случај је био и на данашњој церемонији гдје је Иванка Трамп сједела поред Ким Јонг-чола.