Анте Павелић најзадовољнији прославом побједе над фашизмом у Бањој Луци

Осим што се ово све ради за државне паре, осим што је омјер извођача Хрватска – Србија 2:1, и петокрака прогоњена на сплитској риви је декор латиничном тексту.

среда, мај 8, 2019 / 10:03

Фашизам је на простору данашње Хрватске, Ефбиха, те Републике Српске и дијелова Србије и Црне Горе, међу првим забранама (петнаест дана по успостави власти хрватских усташа) увео забрану српске азбуке. То данас добровољно проводе удружења као што је "Слобода" уз велику подршку државних органа.

У слављењу побједе над фашизмом, писмом насилно уведеним као једино од стране Анте Павелића, а затим подржаним од стране Јосипа Броза, они не виде ништа спорно. И нема. Проблем је што такав третман у супротном смјеру, односно у Ефбиху и Хрватској, никада није и неће постојати.

Довољно је рећи да се ово дешава већ годинама и сљедбеници петокраке, као и што је било за вријеме СФРЈ, имају пуна уста приче о "равноправности писама", а ево за све ове године УГ Слобода није била ни једном толико "слободна" да употријеби И АЗБУКУ.

И азбуку

Само то.

Не само азбуку. Неко би се од предака на њих вјероватно наљутио, јер су их наци-фашисти овдје код нас убијали и прогонили управо што су били Срби, па су писали и српским, законом забрањиваним писмом.

Аутошовинизам?

Другог објашњења за поносно и добровољно испуњење жеља Анте Павелића и фашистичко-нацистичких му спонзора, заиста нема.

Једне седмице ћирилицом, једне латиницом?

Је ли овдје, овом манифестацијом, указујемо петокраком на традицију комунистичког диктатора Јосипа Броза Тита, доживотног предсједника СФРЈ?

Зашто онда, бар једне године од десетина њих, стотина организација, мреже фестивала, хиљаде и хиљаде концерата које промовишу равноправност међу народима, разноликост и мултикултуралност, не деси се да се (макар у побједи над фашизмом) употријеби и српско писмо?

Ево овдје код нас у Бањој Луци?

Шта фали?

Само једне године и не мора више? Ето, само то. Није то ништа непристојно за питати, па увијек чуди што се баш увриједе ови којима на то укажемо. Нијесмо тражили да у Загребу пишу на билборду ћирилицом. Или у Сплиту. Шта се ту неукусно тражи? Чиста равноправност. Братство и јединство.
Ништа друго.

УГ Слобода је једна је у мору таквих организација из Републике Српске, које никада и нипошто не користе ћирилицу, само се овим поводом, односно датумом, намећу за примјер закономјерног правила читавог тзв. НВО сектора у Српској.

Некориштење "и ћирилице" је неравноправност и шовнизам

Проблем је што такво понашање управо и јесте традиција Јосипа Броза. Но, у посљератним годинама ни он није могао пренебрегнути српски карактер тог покрета, па ће и на Тргу палих бораца у Бањој Луци, испод петокраке видјети два реда ћирилице, а један латинице.

Код УГ Слобода (и 99,99 одсто других) омјер је непогрешиво 3:0.

Кориштењем само латинције при прослави 9. маја, сакрива се не само историјска улога српског народа, већ и стварног побједника над Хитлеровом Њемачком у Другом свјетском рату, Совјетске Русије.

Антифашистичке вриједности су, прије свега из чистог преживљавања, у бившој СФРЈ до 1943. и Стаљинградске битке, баштинили углавном Срби. Ако су преживјели Покољ.

Ћирилица вријеђа!

Биће да су тековине фашизма надомак тога да успију, барем што се истребљења српског писма тиче. Ако је судити по слободи избора писма за дјецу и омладину, културни геноцид је већ извршен. Прича о ћирилици је непристојна. Ћирилица вријеђа!

Није лоше, Анте Павелићу.

У наставку уживајте у саопштењу, гдје под очувањем антифашистичких вриједности има свега, само нема равноправности традиција и култура свих наших народа и народности. И то овдје код нас, у Бањој Луци. А кад нема код нас, најтолерантнијих од свих, шта мислите да ли антифашистичких вриједности о равноправности писама има и у Сарајеву или Вуковару? Приштина? Подгорица?

Није то, наравно, ништа случајно.

Стога смо, да макар мало исправимо злу коб, саопштење донијели без икаквих измјена, осим, дакако, пресловљено на српско писмо:

Латиница је њихово опредјељење

И ове године поводом обиљежавања 09. маја – Међународног дана побједе над фашизмом, УГ Слобода организује догађај Живјети слободно у оквиру којег ће се реализовати бројни културни садржаји.

Циљ овог догађаја је да код младих људи у нашој земљи развије вриједности за његовање традиције антифашизма. Овај догађај у последњих 6 година реализације окупио је велики број младих уједињених у овој идеји, те кроз бројне културно – образовне садржаје, музичке концерте, представе, промоције, панел дискусије са интересантним учесницима, омогућио им да развију свијест и позитивну идеју у очувању антифашистичких вриједности.

У оквиру програма Живјети слободно, 08. маја на бањалучкој тврђави Кастел одржаће се централни музички догађај на којем ће наступити једни од најпознатијих регионалних бендова ХЛАДНО ПИВО, БРКОВИ и ГОБЛИНИ. Имајући у виду да је музика један од главних покретача позитивних мисли и идеја, и ове године очекује се добра атмосфера уз пуно позитивне енергије и жеље да Бањалука буде мјесто окупљања свих оних који препознају и теже ширењу идеје антифашизма.

Цијена улазнице у претпродаји за овај догађај је 7 КМ. У продају ће бити пуштена ограничена количина улазница по овој цијени. Продајна мјеста су Трг Крајине и продајни систем купикарту.ба .

Све информације и новости о догађају можете пратити на званичној ФБ страници.

"Живјети слободно наше је опредјељење".

Прва објава 27.03.2019.7 КОМЕНТАРА

 1. Чуј задовољан, презадовољан!
  Унука усташког кољача Пеје, србосјек нарастао у крамп, црнокошуљаши газе дјецу од пар година и беспомоћне старице на тргу Давидовом,безакоње као систем са благословом.

 2. Да је др Анте Павелић данас жив, мислим да би објеручке потписао, све са Брозовом петокраком, овај текстуљак. Човјек би препознао своје идеје и ставове – само изражене на јасном језику српског ретроградног национализма – који се зрцале у идеологији Фронтала. Аферим.

  И протјерати Хладно пиво из Карловца, мамулимусташку!

  1. Ма шта потписао, др Анте би себи на капу мет`о ћирилично У.

 3. Ne bih bio oštar kao Osman, ali takođe mislim da je ovaj članak čist promašaj.
  Zato ovaj komentar iz protesta pišem na latinici.

  Pošto se radi o tri punk grupe i ćerati punkere koji će svirati, a i one koji će doći to poslušati, na ćirilicu je čist kontraefekat.

  Šta ćemo kada Šemso na Kastelu poviče: “Svirajte kurve ustaške“.
  Hoćemo li ga zakamenjati kao što je onomad bilo poziva da zakamenjamo Čovića?
  Hoćemo li Mili Kekinu reći da je ustaša?

  Bojim se da pravedna borba za spas ćirilice već pomalo skreće u geto i sektašenje.

  Dok god imamo profesore i nastavnike, pa čak i sveštenike SPC, koji imaju FB i Twitter profile na latinici, ćeranje punk koncerta na ćirilicu je katastrofa.

  https://www.youtube.com/watch?v=B4qAMUWKJEM

  1. Прилагодимо себе панку. Панк нема алтернативу.

Оставите одговор