Анонимни антисрпски плакати у ЦГ: Реагују Антић и Бећковић

Широм Црне Горе јуче су осванули плакати мржње и фалсификата са натписом „Никад више 1918“. Неименовани аутори са плаката су поручили да се навршава „100 година од злочина и срамоте белог терора“, алудирајући на „бјелаше“, који су 1918. били за безусловно уједињење Србије и Црне Горе.

уторак, октобар 2, 2018 / 10:23

Плакати су осванули у Подгорици, Пљевљима, Даниловграду, Улцињу, Котору, Херцег Новом, Цетињу, Бијелом Пољу… Занимљиво је да Радио-телевизија Црне Горе преноси ову вијест тек као вијест, детаљно наводећи садржај плаката, без икакве осуде или коментара ове реинтерпретације историје и антисрпске хистерије која се његује од стране Мила Ђукановића и његове олигархије.

Уз слоган „За право, част и слободу Црне Горе“, илустрацију на плакатима прати и текст, пун фалсификата и лажи, у којем је, између осталог, наведено да је „у немилосрдној одмазди и репресији над народом Црне Горе почињеним од Србије, њене војске, жандармерије и домаћих издајника у њеној служби, због активног отпора окупацији и анексији своје домовине, једне од најстаријих балканских држава, између децембра 1918. и августа 1929. године, у вртлогу пакла и смрти нестало неколико хиљада људи“.

„У готово сваком насељу кроз које су прошле српске казнене јединице вршена су силовања дјевојака и жена усљед којих је велики број њих касније чинио самоубиства дављењем или вјешањем. Читава Црна Гора прошла је кроз срамоћења невиђена у њеној цјелокупној историји“, пише на пропагандним плакатима.

„Вечерње новости“ наводе да је то дјело присталица комитског покрета и Крсте Зрнова Поповића и само је наставак подизања тензија у сусрет обиљежавању стогодишњице уједињења Црне Горе и Србије.

Поводом плаката са натписом „Никад више 1918“ у више црногорских градова уз које је објављен и текст у којем се Србија оптужује за „немилосрдну одмазду и репресију над народом Црне Горе“ у првој половини прошлог вијека, историчар Чедомир Антић указује да све што се дешава није усмјерено против Србије, него против Срба у Црној Гори, као и да је ово проблем црногорске власти засноване „на мржњи и лажи“.
„Њихов циљ је да мржњом и завадама међу црногорским народима забетонирају власт“, наглашава Антић.

Он истиче да Србија није ни окупирала, нити колонизовала Црну Гору, те да је, напротив, у Југославији Црна Гора само добила.

„Подгоричка скупштина је најрепрезентативнија и најдемократскије изабрана скупштина Црне Горе прије 1990. године. Србија је и сама била окупирана и није имала довољно ресурса да се бави тешким наслеђем крваве владавине Петровића. Краљ Никола је 1916. године побегао из своје земље и оставио је на милост непријатељу“, рекао је Антић за „Вечерње новости“.

Академик Матија Бећковић каже да је за уједињење Србије и Црне Горе 1918. године било „нешто мање од 100 одсто становништва“ и истиче да нема ниједног од садашњих противника тог уједињења да му дјед није био за то.

„Када се погледа списак посланика Велике народне скупштине српског народа, нема ниједног краја који није био заступљен најугледнијим представником на челу са митрополитом Дожићем и Марком Даковићем, који је словио за новог Марка Миљанова“, рекао је Бећковић за „Вечерње новости“.

Он указује да „садашњу полемику воде сами са собом“, као и да је тај феномен најбоље формулисао предсједник Матице српске када је рекао да је ријеч о истрази предака.

„Кад би се са оне фотографије учесника подгоричке скупштине повукле линије ка њиховим сродницима, не би остала ниједна кућа која не би била заступљена и чији посланик не би био нечији ђед, брат, стриц, ујак“, наглашава Бећковић.

Он каже да су, уосталом, сви у Црној Гори „род рођени“.

„Идеја да ниси Србин, ако си Црногорац није пала на ум Херцеговцима или Сремцима или Банаћанима или Бачванима. Али није касно да неко објави – ја сам Шумадинац, нисам Србин“, упозорава Бећковић.1 КОМЕНТАР

  1. Народ у Црној Гори је прилично љубазан и пријатељски настројен.
    Ове плакате могу окачити мачку о реп.
    Док год обични људи причају да су подјармљени, опљачкани и да се у НАТО Црној Гори ни сахранити није могуће без кредита онда је све јасно.
    Галијшевића, Ћеранића, Васића ни једном режиму не недостаје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *