Ања Петровић: Разочарење и погубност потребе да се Црна Гора одређује према нечему што није одређено ни у БиХ

"Усвајање Резолуције о наводном геноциду и забрани негирања геноцида у Скупштини Црне Горе, подржана гласовима Ђукановићевог ДПС-а и дијела владајућих странака, изазвала је огорченост и разочарење народа у Српској, који је свим срцем подржао демократске промјене и одлазак Ђукановићевог режима са власти.

петак, јун 18, 2021 / 14:37

Погубна у овој резолуцији, јесте потреба независне државе да се одређује према стварима које се нису одредиле у земљи у којој се десиле", рекла је портпарол ПДП-а Ања Петровић.

Петровићева каже да Србима у Републици Српској овакви догађаји не смију наметнути осјећај кривице:

"Поштујемо и клањамо се свакој жртви протеклог рата, али очекујемо и да српске жртве, невини људи страдали у страшним злочинима, када-тад, дочекају правду. Морамо бити свјесни да ће наметнуте резолуције и код нас доћи на дневни ред и позивамо све релевантне факторе да се укључе у процес у којем ћемо јасно ставити до знања да било шта слично српски представници у Републици Српској и Босни и Херцеговини неће изгласати било гдје и ни по коју цијену", каже Петровићева.

Она додаје да је историјска чињеница да је Република Српска настала 9.1.1992. године, прије рата који је Србима наметнут, потврђена у Дејтону и да никада њено стварање и постојање не може бити доведено у везу са дешавањима у Сребреници:

"Као што је српски народ у Републици Српској стао уз црногорску браћу у одбрани светиња, тако ћемо, без обзира на политичке одлуке у Црној Гори, увијек бранити наше светиње, а једна од њих је и Република Српска", закључује Петровићева.Оставите одговор