Ангелина инцијатива није пропала!

Иницијатива њемачког канцелара Ангеле Меркел, која је требало да помогне уставне реформе и процес формирања власти у БиХ, није пропала нити је завршена, изјавио је одлазећи амбасадор Њемачке у БиХ Јоахим Шмит. Шмит је за рекао да је интерес Њемачке за неопходним реформама у БиХ непромијењен, јер без њих она не може напредовати на путу […]

субота, јун 4, 2011 / 10:41

Иницијатива њемачког канцелара Ангеле Меркел, која је требало да помогне уставне реформе и процес формирања власти у БиХ, није пропала нити је завршена, изјавио је одлазећи амбасадор Њемачке у БиХ Јоахим Шмит.

Шмит је за рекао да је интерес Њемачке за неопходним реформама у БиХ непромијењен, јер без њих она не може напредовати на путу европских интеграција.

Али, каже он, у Берлину се такође зна да је за такве реформе потребна већина. "Са мог гледишта, ови разговори могу бити опет у центру пажње тек када буду видљиве одређене назнаке о спремности за конституисање власти на државном нивоу", оцијенио је Шмит.

Он је изразио сумњу да ће сљедећих дана или седмица доћи до потребног напретка у преговорима о конституисања власти на нивоу БиХ, наводећи да су се позиције главних учесника једва приближиле, односно још више заковале.

Њемачки амбасадор оцијенио је да актуелни негативни политички процес треба, што је прије могуће, зауставити и претвoрити у позитиван.

"У Европској унији и НАТО-у без сумње постоји спремност да се помогне БиХ. Сада је на БиХ да покаже одлучну вољу да жели да искористи ту спремност", рекао је Шмит за сарајевско "Ослобођење".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *