Анан се много забринуо због Сирије!

Изасланик УН и Арапске лиге Кофи Анан пренио је сиријском предсједнику Башару ал-Асаду озбиљну забринутост због насиља над демонстрантима у Сирији, првог дана своје посјете овој земљи, у којој је, према активистима, данас убијено 62 људи. У саопштењу свјетске организације наводи се да је бивши генерални секретар УН „изнио неколико преијдлога за заустављање насиља и […]

субота, 10 марта, 2012 / 20:22

Изасланик УН и Арапске лиге Кофи Анан пренио је сиријском предсједнику Башару ал-Асаду озбиљну забринутост због насиља над демонстрантима у Сирији, првог дана своје посјете овој земљи, у којој је, према активистима, данас убијено 62 људи.

У саопштењу свјетске организације наводи се да је бивши генерални секретар УН „изнио неколико преијдлога за заустављање насиља и убистава, обезбеђивање приступа за хуманитарне агенције и Међународни комитет црвеног крста, као и за почетак инклузивног политичког дијалога”. Детаљи ових предлога се, међутим, не наводе.

Анан је на почетку дводневне посјете Дамаску, приликом првог сусрета са сиријским предсједником, „изразио озбиљну забринутост због ситуације у Сирији и позвао предсједника (Асада) да предузме конкретне мјере и оконча текућу кризу”, јавио је АФП.

Сиријски предсједник је Анану поручио да је његова земља спремна на „свако поштено настојање” да се окончају немири који трају већ годину дана, али је истовремено за блокаду решјења окривио „терористичке групе”.

Први разговори са Асадом били су, према Анановим речима, „искрени и свеобухватни”, а изасланик УН и Арапске лиге састао се и са опозиционим лидерима и младим активистима, као и са истакнутим пословним људима.

Међународни изасланик ће се са Асадом поново састати сутра, а затим би требало да отпутује у Доху.

У међувремену, сиријски опозициони активисти су саопштили да је биланс данашњег насиља порастао на 62.

Највећи број жртава – 21 војни дезертер, 19 војника и 15 цивила – страдао је у северозападној провинцији Идлиб, у чији су главни град раније вечерас упале оружане снаге.