Анализом до мањег буџета заједничких институција БиХ

Парламентарна анализа рада заједничких институција БиХ могла би да покаже потребу за мањим државним буџетом од прошлогодишњег, а биће установљено и колико рад заједничких институција доприноси Републици Српској, која издваја новац за тај превелики апарат, оцјењују политичари. Прошлогодишњи буџет БиХ износио је око милијарду марака плус 341.000 за сервисирање спољног дуга. Анализом, која ће по […]

понедељак, 15 августа, 2011 / 08:37

Парламентарна анализа рада заједничких институција БиХ могла би да покаже потребу за мањим државним буџетом од прошлогодишњег, а биће установљено и колико рад заједничких институција доприноси Републици Српској, која издваја новац за тај превелики апарат, оцјењују политичари.

Прошлогодишњи буџет БиХ износио је око милијарду марака плус 341.000 за сервисирање спољног дуга.

Анализом, која ће по свему судећи бити проведена у наредна два мјесеца, обухваћени сви параметри – колико новца се троши, какве просторије се изнајмљују, колико плата се исплаћује и остали детаљи који се тичу новца пореских обвезника, пише "Фокус".

Посланици Народне скупштине Републике Српске ускоро би требало да поведу озбиљну расправу на бази анализе, чија је израда у току, о ефикасности и оправданости административног апарата на нивоу БиХ.

Замјеник шефа Посланичког клуба СНСД-а у парламенту РС Никола Баштинац рекао је да постоји оправдан страх да те институције заправо нису заједничке, као и да једним дјелим раде и против Српске, наводећи као примјер "дјеловање неких људи у Министасртву спољних послова".

"Преплаћујемо заједничке институције, дајемо велики новац за њихов рад, а ништа не добијамо. Тренутна ситуација с БиХ је таква да се покушава направити кров тако што се тим кровом настоје подлити темељи. Без темеља нема крова, ни куће", рекао је Баштинац.

Посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Борислав Бојић навео је да би мало ко у БиХ могао да буде задовољан радом оваквих органа власти, истичући да становници Српске немају ни један једини разлог да буду задовољни радом институција које плаћају.

"Не тврдим да су све лоше и да не функционишу. Заиста, велики новац дајемо за њихов рад, а рјешење је прилично једноставно", рекао је Бојић.

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је недавно да РС захтијева да буџет БиХ за ову годину буде мањи него за 2010. годину и то за око 20 одсто, те да то значи редуковање непродуктивних запошљавања и великих плата за 22.000 службеника.