Ана Јовановић добитник награде Горан В. Јанковић

Изложба плаката пристиглих на конкурсу за награду "Горан В. Јанковић” на тему "Демофеста” отворена је у сриједу, 19. јула у Дому омладине Бањалука. Поред изложбе која је отворена за све заинтересоване током три дана трајања фестивала "Демофест”, од 20. до 22. јула, додијељене су и престижне награде за најбоље плакате.

четвртак, 20 јула, 2023 / 16:16

Прва награда у износу од 2.000 КМ додијељена је Ани Јовановић из Бањалуке, другу награду у износу од 1.000 КМ однио је Матео Оснек из Сарајева, док је трећа награда у износу од 500 КМ припала Марину Токићу и Јани Питало из Сплита. Специјални помен отишао је у руке Алекси Доведену из Бањалуке.

На расписаном регионалном конкурсу за дизајн плаката, пристигло је укупно 237 радова од 137 аутора и ауторки. Стручни жири у саставу проф. мр. Бојан Хаџихалиловић (Академија ликовних умјетности Сарајево, одсјек графички дизајн), проф. др Младен Миљановић (Академија умјетности – УНИБЛ, смјер интермедијалне умјетности), ма. доцент Владимир Клепић (Академија умјетности – УНИБЛ, смјер графички дизајн), као и креативни директори "Акваријуса” Дејан Шијук и Александар Живанић је имао сложен задатак да изабере 31 рад који ће бити представљен на изложби, као и на билбордима широм Босне и Херцеговине.

Овогодишње такмичење било је отворено за све младе креативце, млађе од 35 година, како би кроз овај позив и изложбу били регионално препознати, али и валоризовани као аутори.

Предсједник жирија Младен Миљановић рекао је да су се најбољи радови издвојили визуелном оригиналношћу, композицијском комплексношћу, те присутним декоративно илустративним елементима.

"Основним принципима којима се водио стручни жири, а који су на крају довели до избора најбољих су били да је предложено рјешење у складу са духом, имиџом и идејом слободе изражавања Демофеста. Три награђена рјешења су на оригиналан начин интерпетирала суштину фестивала”, рекао је Миљановић.

Музички фестивал "Демофест” настао је као интерни пројекат агенције "Акваријус”, која је још прије 30 година у своје темеље уградила љубав и посвећеност према графичком дизајну и креативној комуникацији. Све то не би било могуће без једног од оснивача "Акваријуса”, Горана В. Јанковића, који нас је нажалост прерано напустио, а по чијем имену је данас названа ова награда. Иначе, Јанковић је био сликар, дизајнер, доктор економије, професор и оснивач одсјека за графички дизајн на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Директорица "Акваријуса”, Бранкица Јанковић је рекла да је за њу ово веома емотиван тренутак те да је искрено радује да се за ову награду пријавило оволико младих и талентованих људи.

"Ова изложба и награда која носи Гораново име је за нашу породицу јако важна. Уствари, ова награда је важна за цијелу Акваријус породицу. Зато сам веома поносна јер се оволико младих креативаца из цијелог региона пријавило на конкурс, показавши колико талента има око нас”, казала је Јанковић.

Подсјећамо, изложба радова приспјелих на конкурс за најбољи плакат "Горан В. Јанковић” одржава се у склопу регионалног фестивала демо бендова "Демофест” и биће отворена за све заинтересоване до недјеље.Оставите одговор