Амстердам сели борделе, мијењају имиџ града порока

Како је пандемија кренула у марту, Амстердам је постао град духова. Познати кафићи, бордели, хотели који су годинама привлачили туристе широм свијета, били су празни.

понедељак, 15 јуна, 2020 / 13:27

Вирус је сада утицао на оно што по чему је град био познат, локалци су изгубили историјски дио града. Сада слиједи борба за повратак.

“Болно је знати колико заправо мало људи живи у центру и колико мало може да понуди град локалним становницима”, рекла је Маша Бругењект, из тамошње градске управе.

“То морамо да промијенимо”, тврди она.

Градови и земље широм свијета проучавају шта све треба другачије да ураде послије Ковид-19. За Амстердам, у који 19 милиона туриста годишње донесе више од шест милијарди евра прихода, то ће значити успостављање боље равнотеже између посјетилаца и локалног становништва у његовом центру града.

Градоначелница Амстердама Фемке Халсема представила је план крајем маја да уради управо то. Међу мјерама које је навела у писму локалној скупштини укључује се куповина имовине и ограничавање дозвола како би се осигурало да стари град не буде само препун продавница које продају сувенире, канабис и вафл с “нутелом”, већ да има и компаније у којима становници могу да раде, граде и гдје могу да живе, желе и прехрамбене продавнице и продавнице које њима пружају услуге.

Халсема у писму напомиње да је Амстердам претјерано зависан од туриста.

Локална управа активно покушава да привуче тамошње компаније како би се преселиле у центар.

“Овдје је у протеклих 15 година дошло до егзодуса компанија”, наводи се.

Кључни дио владиног плана о промјени слике Амстердама јесте пресељење бордела из старог дијела града и мањи број кафетерија које служе туристе. То неће бити лако.

Либерални приступ сексу, дрогама и забавама, а да не спомињемо старе амстердамске калдрмиске улице, канале и уске живописне градске кућице, град чине популарном туристичком дестинацијом. Али током година, као у Венецији и Барселони, поплаве посјетилаца надвладале су локални живот.

Локалне власти су годинама расправљале и покушавале да спроведу у дјело више идеја, попут ограничења туристичке ренте и забране куповине продавница. Савјет је чак покушао да поткупи власнике бордела како би их натјерали да се иселе.

Међутим, власници бордела не желе да оду. Проститутке које раде у кварту са црвеним фењерима сматрају то подручје, које је препуно камера, као сигурно мјесто, а туристе виде као њихов највећи извор прихода.

Пандемија је јако погодила њихов посао. Многе проститутке вратиле су се кући у источну Европу или наставиле да илегално раде. Иако се бордели поново отварају у септембру, они очекују да ће остварити само 30% уобичајеног прихода, јер туристи углавном држе дистанцу.

Питање које се намеће за градске власти јесте – шта ће онда Амстердам тачно понудити туристима, и да ли ће они послије тих промјена наставити да долазе као раније.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *