Амос: Глад у Африци се шири

Глад на рогу Африке и даље се шири и ускоро би могла да захвати још шест региона у Сомалији, изјавила је јуче шеф хуманитарних операција УН Валери Амос. Валерија Амос рекла је новинарима да је помоћ хитно потребна за 12,4 милиона људи у Кенији, Етиопији, Сомалији и Џибутију. Она је нагласила да се ситуација непрестано […]

уторак, 2 августа, 2011 / 06:26

Глад на рогу Африке и даље се шири и ускоро би могла да захвати још шест региона у Сомалији, изјавила је јуче шеф хуманитарних операција УН Валери Амос.

Валерија Амос рекла је новинарима да је помоћ хитно потребна за 12,4 милиона људи у Кенији, Етиопији, Сомалији и Џибутију. Она је нагласила да се ситуација непрестано погоршава.

УН су 20. јула прогласиле стање глади у два региона на југу Сомалије, гдје је угрожено 3,7 милиона људи. Становници Сомалије масовно долазе на сјевер Кеније, најчешће да би се склонили од насиља, а у посљедњих неколико мјесеци и да би пронашли храну.

"Данас упућујемо упозорење да ће се глад проширити на још пет или шест региона, уколико хуманитарна реакција не постане значајно масовнија", рекла је Амосова.

Она је нагласила да су "десетине хиљада Сомалијаца већ умрле", а да су стотине хиљада изгладњеле, што може имати посљедице по читав регион.

Амосова је рекла да је неопходно хитно сакупити 1,4 милијарди долара ради спасавања живота.

Шеф хуманитарних операција УН подсјетила је да је овај афрички регон захватила највећа суша у посљедњих 60 година, имајући у виду количину падавина, број захваћених људи и земаља, те број угинуле стоке.