Американци ваљда напокон дигли руке од нафте из шкриљаца

САД су на ивици рекордног колапса у производњи нафте. Број гасних и нафтних постројења је смањен на минимум, производња непрекидно опада. Компаније масовно објављују банкрот и обустављају рад.

субота, 4 јула, 2020 / 10:08

У јуну је жртва колапса цијена нафте постао велики произвођач нафте из шкриљаца — Екстракшн Оил & Гас.

Према прогнозама, само ове године више од стотину фирми ће банкротирати. Аналитичари очекују крах нафте из шкриљаца, уколико цијене нафте не буду као прије кризе.

Американци су 2019. године преузели водећу позицију у производњи нафте, престигли су Русију и Саудијску Арабију, а помогла им је нафта из шкриљаца. Први пут након 70 година САД су постале нето извозници црног злата.

Претпостављало се да ће се проблеми појавити 2021. године, али је избила пандемија вируса корона. Потражња за енергентима је такорећи престала, цијене нафте су опале. Прије свега су погођени произвођачи нафте из шкриљаца који су се задужили и немају довољно инвестиција. Управо они су били главне жртве рата цијена између Русије и Саудијске Арабије. Вашингтон вјерује да је Москва срушила тржиште, да би потиснула америчке произвођаче.

Производња у САД опада већ неколико мјесеци, падајући са 13,1 до 11,1 милиона барела дневно. Јунски извјештај америчке Управе за енергетске информације (ЕИА) предвиђа даљи пад. Према њиховој прогнози, у мају ће производња нафте у седам најпродуктивнијих базена нафте из шкриљаца, опасти до 7,632 милиона барела дневно. Конкретно, у Пермском базену, који представља више од половине цјелокупне производње нафте из шкриљаца, до 4,5 милиона, у Игл Форду до 1,3 милиона.

До краја године ће Сједињене Државе дати највећи допринос смањењу глобалних испорука нафте, наведено је у извјештају.

Талас банкротства

Према подацима компаније Хејнс & Бун, од јануара стечајни поступак је покренуло 36 нафтних и гасних компанија са укупним дугом од око 25,2 милијарде долара. Међу њима је један од највећих произвођача нафте из шкриљаца Ватинг Петролеум, као и Калифорнија Рисориз и пионир у индустрији нафте из шкриљаца Чесапик Енерџи.

У јуну, још један велики произвођач нафте из шкриљаца Екстракшн Оил & Гас, који није на вријеме исплатио каматне стопе за дуг, обратио се суду како би започео стечајни поступак.

"Фајненшл тајмс” истиче да се положај компаније Екстракшн значајно погоршао када је њен новчани ток опао и када су банке смањиле кредитне линије. У мају су инвеститори упозорени на могући прекид активности.

Према прогнозама аналитичара компаније Ристад Енерџи, ове године око 140 америчких нафтних и гасних компанија ће поднијети захтјев за банкрот. Производња нафте из шкриљаца у САД може пасти испод пет милиона барела дневно. Немогуће је вратити се на претходне количине производње усљед пада потражње који је изазвала пандемија.

Према истраживању Федералне резервне банке у Даласу, чак и у релативно "јефтином" пермском базену нафте из шкриљаца у Западном Тексасу, за профитабилност је потребно просјечно 49 долара по барелу. Према подацима ФРБ, при износу од 40 долара само 15 одсто произвођача ће преживјети током године.

Али не очекује се пораст цијена који би могао да спаси произвођаче нафте из шкриљаца. Према прогнози ЕИА, просјечна цијена нафте типа Брент 2020. године биће 34,13 долара и 45,62 долара 2021. године, а нафте типа ВТИ 30,10 долара ове године и 43,31 сљедеће.

Ако цијене нафте не порасту до нивоа који је био прије пандемије корона вируса, америчка индустрија нафте из шкриљаца би могла пропасти, упозорио је аустралијски аналитички центар "Институт за економију и мир”.

Извор: Спутник