Американци смијенили дипломату због вријеђања Јапана

ТОКИО – САД су смијениле вишерангираног дипломату задуженог за политику према Јапану и упутиле су извињење Токију након што су његови коментари запријетили да затегну односе између савезника. Медији су пренијели изјаву директора канцеларије за питања Јапана у Стејт департменту Кевина Мејхера, који је у обраћању америчким студентима рекао да су мјештани јапанског острва Окинава, […]

четвртак, март 10, 2011 / 09:53

ТОКИО – САД су смијениле вишерангираног дипломату задуженог за политику према Јапану и упутиле су извињење Токију након што су његови коментари запријетили да затегну односе између савезника.

Медији су пренијели изјаву директора канцеларије за питања Јапана у Стејт департменту Кевина Мејхера, који је у обраћању америчким студентима рекао да су мјештани јапанског острва Окинава, гдје је смјештен велики број америчких снага, мајстори у "манипулацији" и "изнуђивању".

Аналитичари наводе да је то била очигледна сугестија на критике да мјештани Окинаве, једног од најсиромашниих јапанских региоан, желе економску помоћ, а да ће заузврат прихватити америчке базе.

Питање америчких база на Окинави већ дуго је "камен спотицања" у односима између двије земље, јер мјештани тог острва сматрају да носе превелики дио терета америчко-јапанског савезништва.

Вишерангирани амерички званичник Курт Кембпел, који је посјетио Токио, рекао је да су Мејхерови коментари нанијели одређену штету везама између САД и Јапана, али је истакао да ће двије земље наставити са напорима да ојачају и прошире савезништво.

Кембпел се у Јапану налази ради разговора о безбједности, али је највише времена провео упућујући извињења, док је додао да је и амерички амбасадор Џон Рус отишао на Окинаву како би учинио исто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *