Американци љути због попуштања Додику?

Америка је врло љута на Брисел због оног што се у Вашингтону види као попуштање предсједнику Републике Српске Милораду Додику, као и пропуштања да му се „да лекција“, пишу данашње подгоричке „Вијести, позивајући се на европски извор. Лист наводи да је високи представник у БиХ Валентин Инцко, под притиском неких земаља из Савјета за имплеметнацију […]

субота, мај 14, 2011 / 13:24

Америка је врло љута на Брисел због оног што се у Вашингтону види као попуштање предсједнику Републике Српске Милораду Додику, као и пропуштања да му се „да лекција“, пишу данашње подгоричке „Вијести, позивајући се на европски извор.

Лист наводи да је високи представник у БиХ Валентин Инцко, под притиском неких земаља из Савјета за имплеметнацију мира, залагао за врло тврд приступ Додику, али да га је Ештонова током трочасовног разговора, уочи свог пута у Бању Луку, подсјећала да он заступа и ЕУ, а не само ПИК, а да је став већине земаља ЕУ, "мекши приступ" Додику.

"Стејт дипартмент и Форин офис жељели су, у случају да предсједник РС не попусти, да Инцко смијени предсједника Републике Српске, и по потреби, употријеби и друге санкције, из репортоара које му, као шефу ОХР, пружају бонска овлашћења. Али, скоро све друге земље ЕУ, питале су се `шта даље, шта ако би, ако се ударе санкције Додику, дошло до још тежих конфронтација? Што ако би Додик, који иза себе има скоро цијело гласачко тијело РС, одлучио да бојкотује све државне институције и ако се криза додатно продуби", наводи извор листа.

Извор овог листа сматра да би устрајавање на одлуци о референдуму, штетило такође и Борису Тадићу, односно плановима Србије да до краја године добије кандидатуру – а можда чак, заједно с Црном Гором, и обећање преговора о чланству. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *