Американци критикују ЕУ због блокаде ГМО

Сједињене Америчке Државе критиковале су прописе Европске уније против генетски модификованих усјева увезених из САД, називајући их непотребнима. "Ограничења ЕУ су очигледно за последицу имала одлагање одобрења нових сјемена с генетски модификованим карактеристикама, упркос позитивним процјенама Европске агенције за безбједност хране (ЕФСА)", каже се у извјештају Уреда за трговину САД, преноси Франс прес. Уред је […]

уторак, април 2, 2013 / 14:39

Сједињене Америчке Државе критиковале су прописе Европске уније против генетски модификованих усјева увезених из САД, називајући их непотребнима.

"Ограничења ЕУ су очигледно за последицу имала одлагање одобрења нових сјемена с генетски модификованим карактеристикама, упркос позитивним процјенама Европске агенције за безбједност хране (ЕФСА)", каже се у извјештају Уреда за трговину САД, преноси Франс прес.

Уред је критиковао ЕУ и због увођења, како је речено, "комерцијално неизводљивих захтјева" за генетски модификоване садржаје у прехрамбеним производима, у оквиру европских прописа о означавању производа.

"Владе страних земаља настављају да намећу дискриминаторне и неоправдане мјере на пољопривредне производе извезене из САД", рекао је Деметриос Марантис из Уреда за трговину САД.

"Ова ограничења не само да наносе штету америчким пољопривредницима, већ онемогућавају да потрошачи широм свијета имају приступ сигурној, високо квалитетној америчкој храни и пољопривредним производима", рекао је Марантис.

САД и ЕУ планирају да започну преговоре с циљем стварања највеће зоне слободне трговине на свијету.

Међутим, питање генетски модификованих усјева би могло испливати као политички осјетљиво, с обзиром да је производња ГМО дозвољена у САД, али је строго регулисана у ЕУ, где је до сада одобрено гајење само два генетски измијењена усјева.Оставите одговор