Американци испитују како би дигитални јуан утицао на њихову економију

Администрација америчког предсједника Џоа Бајдена прикупља податке о плановима Кине за употребу дигиталног јуана.

четвртак, 15 априла, 2021 / 00:12

Америчке службе упозоравају да би Кина уз помоћ дигиталне валуте могла ослабити свјетску улогу и позицију долара, пише Блумберг.

Наводећи своје изворе из Стејт Дипартмента, Министарства финансија и Националне сигурносне агенције, Блумберг тврди да су у тим и другим институцијама и агенцијама активирани напори како би се схватило какве могу бити посљедице употребе дигиталног јуана.

Неки амерички званичници боје се да би употреба дигиталног јуана могла да постане један од елемената дугорочних настојања да се долар збаци са трона глобалне валуте, наводи Блумберг и додаје да Америку посебно занима како ће се дистрибуирати дигитални јуан и да ли ће уз његову помоћ моћи да се заобиђу америчке санкције.

Такође, додаје часопис, Вашингтон анализира и посљедице оптицаја дигиталног јуана на свјетски финансијски систем у дугорочној перспективи.

Блумберг тврди да Бајденова администрација тренутно не планира било какве контрамјере од евентуалне угрожености коју доноси кинеска дигитална валута.

Осим тога, додаје се, и у Вашингтону расте интерес за могућности стварања дигиталног долара те се већ разматрају законски кораци у том смјеру.

Кина је један од свјетских лидера у развоју властите дигиталне валуте, која може бити доступна за коришћење чак и без мрежног сигнала и интернета. У августу прошле године Одјељење за монетарно-кредитну политику Народне банке Кине саопштио је да Кина спроводи затворено тестирање дигиталног јуана у разним градовима, али да још нема конкретног датума почетка његове примјене.

И Европска централна банка (ЕЦБ) разматра увођење дигиталног евра у наредних пет година, али се таквим плановима противи њемачка централна банка Бундесбанк, страхујући да би то могло да представља ризик за банке.

Прихватање дигиталних валута у међународној трговини и плаћањима све више узима маха и могло би у коначници да угрози статус долара као де факто валуте свјетске трговине и поткопа утицај САД, сматрају многи аналитичари.

Не очекује се да би дигиталне валуте истиснуле из употребе класични новац.