Американци бомбардују по Кабулу (разликују Исламску државу од талибана)

САД извеле су војни удар данас у Кабулу, рекла су два америчка званичника. Званичници су рекли да су мета напада били милитанти "Исламске државе".

недеља, 29 августа, 2021 / 16:52

Ројтерс је раније јавио, позивајући се на очевице, да се чула експлозија код аеродрома у Кабулу, а телевизија је приказала снимке на којима се види црни дим на лицу мјеста, али нема информација о губицима или рањенима.

Два очевица кажу да је експлозија настала као посљедица ракетног удара на једну кућу у том подручју, сјеверно од аеродрома, али за сада нема званичне потврде о томе.

Талибани осуђују ранији напад дроном

Талибани су данас осудили амерички напад дроном на милитанте из "Исламске државе" након самоубилачког напада изван аеродрома у Кабулу и њихов портпарол Забихула Муџахид је операцију назвао "јасним нападом на авганистанску територију".

Муџахид је изразио очекивање да ће талибани врло броз преузети контролу над аеродрому у Кабулу, чим америчке снаге оду и да ће у наредним данима објавити састав нове администрације.

Према његовим ријечима, званичници су већ именованио за вођење кључних институција, укључујући министарства здравља и образовања, те Централну банку.

Он је изразио очекивање да ће ускоро доћи до смиривања економских превирања којом је погођена авганистанска валута.

Пентагон је јуче саопштио да је америчка војска извршила напад дроном на планера операција "Исламске државе" на истоку Авганистана и да прелиминарне информације показују да је мета погођена.

У самоубилачком нападу извршеном у четвтрак на улазу на аеродром у Кабулу погинуло је 13 америчких војника и најмање 79 Авганистанаца.

Одговорност за напад преузео је авганистански огранак "Исламске државе" под називом "Коросан" који је непријатељ Запада и талибана.