Америка постигла енергетску одрживост, производи више нафте него ли троши

Сједињене Америчке Државе су 2020. године произвеле више нафте него што су успјеле да потроше.

уторак, 22 фебруара, 2022 / 13:43

Потрошња и производња тог енергента у САД остале су у равнотежи и током прошле године, што наводи на закључак да је највећа свјетска економија коначно постала енергетски независна, пише сајт Аксиос.

Како се подсјећа, амерички политичари су деценијама говорили о томе како САД треба да постигну енергетску независност, па је изгледало да је тај циљ немогуће постићи, пише у процјенама које објављује америчка државна Агенција за информације у енергетици.

Циљ је наравно, да САД могу да производе довољно енергената како би се обезбиједило довољно нафте и струје за домаће потребе, без ослањања на њихов увоз.

Поскупљење нафте 2022. године имало је потпуно другачији утицај на америчку економију, као и на односе са Русојом и земљама Блиског истока, него у претходним временима када су расле цијене енергената.

У прошлости, када би нафте поскупила, то би на америчку економију много директније утицало , јер је много новца било потребно за увоз енергената.

Како се развила експлоатација уљних и гасних шкриљаца у последњих 15 година, ствари су се преокренуле. Веће цијене горива угрожавају потрошаче и индустрију, али домаћи произвођачи енергије и њихови радници профитирају.

Веће цијене нафте више не смањују бруто-домаћи производ (БДП) у САД, али помјерају извор његовог. Добитници су државе познате по производњи нафте, као што су Тексас и Сјеверна Дакота, а губитници Масачусетс и Сјеверна Каролина.

САД су 2010. године увозиле 9,4 милиона барела нафте дневно више него што су извозиле. Десет година касније САД су имале 650.000 барела више нафте, него што им је потребно за производњу, а 2021. та трговина је била прилично уравнотежена.

У првих десет мјесеци прошле године САД су 51 одсто нафте увезле из Канаде, а осам одсто је стигло из Персијског залива.Оставите одговор