Америка највише заради од трговине оружјем, слиједе Русија, Француска, Њемачка и Кина

Стокхолмски међународни институт за истраживање мира (СИПРИ) објавио је листу највећих трговаца оружјем за период 2016-2020. године, а на првом мјесту су САД.

среда, 17 марта, 2021 / 13:32

На другом мјесту је Русија, а међу пет земља са највећом продајом оружја су и Француска, Њемачка и Кина.

Посебно занимљив податак јесте да, први пут од 2001. године, обим извоза оружја није повећан у односу на претходни петогодишњи период.

Друга значајна чињеница јесте да је извоз оружја из САД, Француске и Њемачке повећан, а из Русије и Кине смањен.

Пет највећих (међу 65 земаља) извозника оружја у посљедњих пет година заједно чине 76 одсто цјелокупног овог извоза.

Стварна вриједност трговине оружјем и даље је највиша од краја Хладног рата.

Стокхолмски институт наводи да би економски ефекти пандемије ковид 19 могли да присиле низ земаља да преиспитају војни увоз у наредним годинама.

"Међутим, чак и на врхунцу пандемије 2020. године, неколико земаља склопило је велике уговоре за куповину оружја”, истиче Питер Весеман, виши истраживач у Програму за наоружање и војну потрошњу.

САД и даље остају највећи извозник оружја. Извозиле су га у 96 земаља, далеко највише од било ког другог извозника. Од укупног извоза, 47 одсто одлазило је на Блиски исток, гдје је Саудијска Арабија као купац доминирала са удјелом од 24 одсто.

Руски извоз оружја је смањен за 22 одсто, мада су Руси на другом мјесту ове листе.

Међу главним разлозима пада руске продаје оружја је смањење продаје Индији за 53 одсто, док је Русија повећала извоз у Кину за 49 одсто и Алжир за 49 одсто.

Међутим, до 2020. године, Русија је склопила неколико нових уговора са ​​Индијом, која је највећи увозник руског оружја, укључујући борбене авионе.

Индија је издала нове наруџбе за разне врсте оружја из Руске Федерације, па ће те накнадне испоруке довести до повећања извоза руског оружја у сљедећих пет година, појашњавају аутори извјештаја.

У периоду 2016-2020. године, Француска је забиљежила највећи раст извоза оружја међу првих пет земаља, повећавши га за чак 44 одсто.

Главни клијенти били су јој Индија, Египат и Катар, што је чинило 59 одсто укупног обима француског извоза оружја.

И Њемачка је повећала продају оружја за 21 одсто, а главни купци њених производа били су Јужна Кореја, Алжир и Египат.

Извоз Кине, петог највећег свјетског извозника оружја, смањен је за 7,8 одсто у односу на период од 2011. до 2015. године.

Пакистан, Бангладеш и Алжир били су највећи купци кинеског наоружања, преноси БизнисИнфо.