Америка и Сорош заједнички потрошили 9 милиона $ на политику у Албанији

Док остатку свијета, а посебно у естрадној причи са Русијом, спочитавају утицај на сопствене изборе, управо су објелодањени подаци о 9 милиона долара потрошених на подршку социјалистичкој влади у Албанији.

среда, 4 априла, 2018 / 20:16
Документи су обзнањени захваљујући судској тужби по Закону о доступности информација, те је Влада САД саопштила да је девет милиона долара пореских обвезника утрошено на "правну реформу у Албанији", раме уз раме са Фондом за отворено друштво Џорџа Сороша.
Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) убризгала је новац у кампању "Правда за све" којој је 2016. гоидне био циљ да се изврши реформа судова у Албанији, која је провођена од стране Сорошевог Ист-Вест менаџмент института.
"Обамина администрација је тихо потрошила најмање девет милиона долара пореских обвезника у директном садејству са љевичарским милионером Џорџом Сорошем, подржавајући социјалистичку владу у Албанији, рекао је предсједник Џудишал воча, Том Фитон.
Фитон је додао да милионер "не би требао добивати новац пореских обвезника да унапређује своју љевичарску агенду како би подривао слободу код куће и на страни".
Он је такође критиковао Доналда Луа, америчког амбасадора у Албанији који је преостао (као и Морин Кормак) из прошле администрације, за његове непримјерено блиске везе са Сорошем. Званичници УСАИД су, са своје стране, рекли како ова владина агенција није додјељивала новац Сорошу. Технички, они то и нису чинили, осим што су подржавали исту локалну агенцију која је подржана од стране Фонда за отворено друштво.
За читаоце Фронтал.СРБ само да подсјетимо да иста таква фондација, са истим мотивима правне реформе, дјелује и у Сарајеву, а да је Сорош, осим упумпавања новца у антисрпске медије, познат и по тако баналним и очигледно једностраним потезима, као што је посљератно финансирање уџбеника за основне школе у Ефбиху. Из уџбеника историје је тако, врло брзо, избачен податак да је Стефан Твртко Котромањић крунисан у манастиру Милешева, као потомак Немањића и "краљ Срба, Босне и поморских крајева"…
Право је чудо што Сорош никад не финансира уџбенике у Српској. Али у томе је и срећа.