Амерички сужањ Менинг: Народ мора знати праву цијену рата

Бредли Менинг, амерички војник оптужен за највеће неовлаштено преношење државних тајни у историји САД, изјаснио се да је крив, рекавши да је прослиједио информације сајту „Викиликс“ јер је сматраo да амерички народ има право да зна праву цијену ратoва које води. На предсудском рочишту у војној бази у америчкој држави Мериленд Менинг /25/ је прочитао […]

петак, март 1, 2013 / 18:39

Бредли Менинг, амерички војник оптужен за највеће неовлаштено преношење државних тајни у историји САД, изјаснио се да је крив, рекавши да је прослиједио информације сајту „Викиликс“ јер је сматраo да амерички народ има право да зна праву цијену ратoва које води.

На предсудском рочишту у војној бази у америчкој држави Мериленд Менинг /25/ је прочитао саопштење на 35 страна у коме је искрено изложио своје мотиве за просљеђивање тајних докумената и видео-снимака које је прибавио док је радио као обавјештајни аналитичар недалеко од Багдада.

Он је рекао да му је било мука од "крволочности" хеликоптерске војне посаде која је напала групу људи у Багдаду, међу којима су били и новинар Ројтерса и дјеца.

Менинг је додао да жели да јавност зна како се у ратовима које САД воде у Ираку и Авганистану нико не осврће на људски живот, који је тамо потпуно безвриједан.

Према његовима ријечима, извјештаји о ратовима у Авганистану и Ираку, које је објављивао "Викилкс", првобитно у сарадњи са конзорцијумом међународних медијских организација, укључујући лист "Гардијан", "најзначајнија су документа нашег времена која откривају праву цијену рата".

Одлука о просљеђивању повјерљивих информација вебсајту била је мотивисана његовом депресијом и тугом због ратних сукоба и учешћа САД у њима.

"Били смо опсједнути хапшењем и убијањем људи са листе мета, игноришући у исто вријеме циљеве и задатке. Вјерујем да би јавност, посебно америчка, када би могла то да види, покренула дебату о нашој војној и уопште спољној политици, што би могло да натјера друштво да размисли о ангажовању у борби против тероризма, која често игнорише људски аспект", рекао је он.

Менинг се изјаснио да је крив по 10 тачака оптужнице, што би могло да значи 20 година робије – преноси лист "Гардијан".

Тужиоци планирају да га туже по још 12 тачака, укључујући помагање непријатељу, а што би могло значити доживотну робију, јавила је мрежа Еј-Би-Си.

"Био сам све више депресиван и тужан због те ситуације у којој смо били константно, из године у годину. У извођењу тих операција постали смо опсједнути", рекао је, додајући да је желио да јавност зна да није свако људско биће у Ираку потенцијална мета коју треба неутралисати.

Ово је први пут да је Менинг директно признао да је преносио информације сајту "Викиликс" и у детаље описао зашто је то урадио.

Он је признао да је послао стотине хиљада извјештаја са ратишта у Ираку и у Авганистану, дипломатских депеша Стејт дипартмента и друге повјерљиве материјале, као и видео-снимке са ратишта 2009. и 2010 сајту "Викиликс".

Он је рекао да је био узнемирен начином на који САД воде ратове у Авганистану и Ираку и начином на који амерички војници третирају локално становништво.

Менинг је напоменуо да није сматрао да ће објављивање тих информација на било који начин штетити САД.

Он је додао да је био ужаснуст видео-снимком из 2007. на коме се види хеликоптерски напад у коме је убијено 11 лица, укључујући новинара Ројтерса. Пентагон је поводом овог случаја закључио да су војници грешком помислили од камере да је оружје.

"Најгори аспект тог снимка био је очигледна радосна крволочност посаде хеликоптера. Војници су дјеловали као дјеца која муче и убијају мраве и уживају у томе", рекао је Менинг.

Што се тиче депеша Стејт дипартмента, Менинг је истакао да је ту ријеч о споразумима и договорима иза кулиса и о криминалитету који није "представљао такозваног лидера слободног свијета".

"Вјеровао сам да су те депеше добар примјер потребе да се покрене отворенија дипломатија, нисам очекивао да могу нанијети штету САД, али сам сматрао да могу да нанесу срамоту", рекао је он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *