Амерички суд: Фудбалерке просјечно више плаћене, спорни само услови припрема

Амерички окружни суд у Калифорнији одбацио је захтјев женске фудбалске репрезентације, актуалних свјетских првакиња, за изједначавањем плата са колегама репрезентативцима.

недеља, 3 маја, 2020 / 18:04

Судија Р. Гери Клауснер је донио пресуду у корист Америчког фудбалског савеза одбацивши тврдње фудбалерки да су мање плаћене од фудбалских репрезентативаца.

У објашњењу одлуке на 62 странице судија је навео да су фудбалерке, не износећи датум када се то догодило, одбиле уговор који би им омогућио једнаке плате какве имају мушки репрезентативци.

-Историја преговора између страна показује да је женска репрезентација одбила приједлог да буде једнако плаћена као мушка репрезентација и да је одбила више награде замијенивши то погодностима, укључујући већу основну плату и загарантовано више играчица по уговору- појаснио је судија.

„Женска фудбалска репрезентација је била плаћена више кумулативно и просјечно по утакмици него мушка репрезентација током одређеног периода“, наводи се у објашњењу пресуде.

Судија је такође одбацио тврдње фудбалерки да нису имале исте услове као фудбалери што се тиче путовања, тренинга и смјештаја.

Ипак, овај дио пресуде пребацује случај на вишу инстанцу, а суђење је предвиђено за 16. јун.

Фудбалерке су тражиле 66 милиона долара одштете под заштитом акта о једнаким примањима.

-Шокиране смо и разочаране. Нећемо да одустанемо од своје борбе за једнаке плате. Сигурне смо у своје тврдње и посвећеност да осигурамо девојкама и женама које играју фудбал да не буду потцењене само због свог пола – тврди Моли Левинсон, заступница фудбалерки.

Америчке фудбалерке сматрају да су као вишеструке свјетске првакиње дискриминисане на полној основи у односу на репрезентативце САД, који немају ни приближно такве успјехе, јашући на таласу наводног полног јаза у приходима, што је једна од мантри либералних медија.

Чињенице ипак говоре да супротно: Фудбалски савези зарађују много више новца од „мушких“ свјетских првенстава, која су далеко гледанија и око којих се обрће много више новца. Слично важи и за тениске турнире, који су „џендер шампиони“ будући да су изједначили наградне фондове за мушке и женске турнире, иако су приходи од улазница, тв права и реклама драстично различити. И ко зна какви би били, да организатори турнира права преноса не продају заједно, па се ТВ мреже условљавају да откупљују права за оба турнира.

Свјетско фудбалско првенство за жене је, далеко мање исплативо од оног за мушкарце, а бројке говоре да фудбалерке добијају процентуално више новца од оног што савези добијају од ФИФА, него њихове колеге. Фудбалери добијају укупно веће премије за наступе на Мундијалу, али је то сића у односу на новац који се након организације слије на рачуне савеза и ФИФА.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *