Амерички спектакл: Побједници Супербола су из Балтимора

Балтимор Рејвенси побједници су 47. Супербоула у Њу Орлеансу. Они су у борби за трофеј побиједили Сан Франсиско 49ерсе 34:31. Утакмицу је обиљежио нестанак струје у трећој четвртини, само што се завршио спектакл Бијонсе на полувремену. Пауза је преокренула меч – у тренутку прекида Рејвенси су водили 28:6, али је Сан Франсиско на крају имао […]

понедељак, фебруар 4, 2013 / 08:22

Балтимор Рејвенси побједници су 47. Супербоула у Њу Орлеансу. Они су у борби за трофеј побиједили Сан Франсиско 49ерсе 34:31.

Утакмицу је обиљежио нестанак струје у трећој четвртини, само што се завршио спектакл Бијонсе на полувремену.

Пауза је преокренула меч – у тренутку прекида Рејвенси су водили 28:6, али је Сан Франсиско на крају имао два напада за побједу. Ипак, чврста одбрана и паметна стратегија Џона Хаарбоа донијеле су му побједу против брата Џима и његових Најнерса, а Рејвенсима други Супербоул у историји.

До тренутка прекида Рејвенси су тотално доминирали утакмицом и били на добром путу да после нешто више од деценије освоје титулу. Са три бачена тачдауна током првог полувремена Џо Флако је чврсто водио утакмицу, а Сан Франсиско није пришао ближе од два филд гола, за 21:6 на полувремену.

Полувријеме је на Супербоулу увијек дуже, због спектакла на паузи, али нико није очекивао да ће само 98 секунди касније услиједити нова 20-минутна пауза због нестанка струје.

У том кратком периоду Рејвенси су повећали предсност после сјајног пант ритерна, па су на 28:6 многи мислили да је меч готов. Прекид ће промијенити све.

Очигледно је више пријао екипи у црвеним дресовима, која је врло брзо забиљежила два тачдауна и вратила меч у категорију неизвјесних са 28:20, пет минута пред крај треће четвртине.

После размјене филд голова драму је појачао Колин Кеперник, који је потпуно преузео контролу над мечом. Млади квотербек Најнерса је утрчао у енд зону са 15 јарди (рекорд Супербоула за квотербекове), после чега су Најнерси смањили на 31:29, на уласку у последњих 10 минута (покушај за 2 им није успио).

У драматичном следећем нападу кључно хватање имао је Енкуан Болдин – он је у тешкој ситуацији за Рејвенсе, на трећем дауну, ухватио тешки пас и довео своју екипу до даљине одакле су филд голом стигли до пет поена предности.

Најнерси су наставили да нападају одлично, стигли унутар десет јарди, али из четири покушаја нису успјели да направе тачдаун.

Тада је на сцену ступио Џон Харбо, који је на четвртом покушају, на само 12 секунди пред крај уместо испуцавања из енд зоне тражио од свог тима да направи сејфти. Већи дио времена је у томе протекао, па је Најнерсима остао само један покушај да врате пант, у чему нису успјели.

Сан Франсиско никада раније није изгубио Супербоул, пет пута је победиоу највећем мечу сезоне. Балтимор је освојио оба Супербоула у којима је играо.

Реј Луис се прстеном опростио од 17-годишње каријере у Рејвенсима, Џо Флако је МВП (22/33, 287 јарди, 3 тачдауна, ниједна пресјечена лопта). Флако у плеј офу има 11 тачдауна и ниједну пресјечену, што није успјело никоме од Џоа Монтане 1989. Монтана је те године у завршни драјв за побједу кренуо са 8 јарди, Кеперник је био врло близу да за СФ учини исту ствар само десетак јарди ближи енд зони.

Супердоум у Њу Орлеансу, који је домаћин меча, познат је као централно мјесто борбе против последица урагана Катрина, који је средином прошле деценије уништио велики дио „Биг Изија“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *