Амерички сенат резолуциом предлаже улазак БиХ у НАТО

Комитет за спољне послове Сената САД усвојио је резолуцију о проширењу НАТО-а, према којој се предлаже улазак БиХ, Црне Горе, Македоније и Грузије у овај савез. Сарајевски "Дневни аваз" пише да би резолуција могла бити превага да БиХ на предстојећем самиту НАТО-а 20. и 21. маја у Чикагу добије позитиван сигнал на путу ка евроатлантским […]

субота, 31 марта, 2012 / 08:01

Комитет за спољне послове Сената САД усвојио је резолуцију о проширењу НАТО-а, према којој се предлаже улазак БиХ, Црне Горе, Македоније и Грузије у овај савез.

Сарајевски "Дневни аваз" пише да би резолуција могла бити превага да БиХ на предстојећем самиту НАТО-а 20. и 21. маја у Чикагу добије позитиван сигнал на путу ка евроатлантским интеграцијама.

Резолуција, коју је предложио сенатор Дик Лугар, усвојена је једногласно, те као таква представља додатни подстицај да се убрза процес за БиХ на путу ка прикључењу НАТО-у.

Лугарова резолуција БиХ означава као озбиљног кандидата, а не само као аспиранта за улазак у НАТО.

БиХ се у резолуцији јасно представља и као она која испуњава услове за примање америчке помоћи за прикључење НАТО-у.

Васић: Референдум

Извршни секретар Савеза независних социјалдемократа Рајко Васић рекао је да би требало расписати референдум о уласку БиХ у НАТО, јер ће улазак у Алијансу, уколико се БиХ не успије демилитаризовати, грађане много коштати, с обзиром да је за то потребно модерно наоружање које БиХ не производи и које ће морати скупо платити.

"На нама је да, када дође вријеме, на демократски и транспарентан начин питамо грађане да ли су за улазак у НАТО. Без тога не треба тај процес нити отварати, нити обећавати", рекао је Васић Срни.

Он је је истакао да не би требало схватити улазак у НАТО као признање БиХ на нечему што је учинила, јер је ријеч о тежњи Алијансе за територијализацијом.

"Постоји велика тенденција да се у Сарајеву улазак у НАТО искористи за отимање посједа Републике Српске, као што су некадашље војне базе ЈНА, али може истовремено да представља и смирење унутаристичких и централистичких жеља Сарајева", нагласио је Васић.