Амерички Сенат ратификовао нови СТАРТ

ВАШИНГТОН – Амерички Сенат је ратификовао Споразум о ограничењу офанзивног стратешког наоружања, који је потписан с Русијом у априлу ове године. Тим споразумом, који су 8. априла у Прагу потписали предсједници Барак Обама и Дмитриј Медведев, двије земље се обавезују на смањење нуклеарних бојевих глава за приближно трећину, са 2.200 на по 1.550, а уводе […]

четвртак, 23 децембра, 2010 / 12:31

ВАШИНГТОН – Амерички Сенат је ратификовао Споразум о ограничењу офанзивног стратешког наоружања, који је потписан с Русијом у априлу ове године.

Тим споразумом, који су 8. априла у Прагу потписали предсједници Барак Обама и Дмитриј Медведев, двије земље се обавезују на смањење нуклеарних бојевих глава за приближно трећину, са 2.200 на по 1.550, а уводе се нове процедуре инспекције арсенала.

Ратификација међународних споразума у САД је у надлежности Сената, и за то је потребно двије трећине гласова, односно 67 од укупно 100 сенатора.

За ратификовање овог споразума, познатог као "Нови СТАРТ", гласао је јуче 71 сенатор, а против је било 26, што значи да га је подржало 13 републиканаца.

Скоро до последњег дана било је неизвјесно да ли ће администрација обезбиједити довољно гласова за подршку новом споразуму, прије него што Сенат започне засиједање у новом сазиву на основу резултата новембарских избора.

Демократска већина од 58 сенатских мандата, која је и до сада била недовољна, идућег мјесеца ће се смањити на 53, па би Обами било још теже да обезбиједи двотрећинску већину.

Утицајни републикански сенатори су последњих мјесеци изражавали сумње да "Нови СТАРТ" ограничава опције америчке ракетне одбране и мали су примједбе на процедуру верификације.

Истовремено, став админситрације јавно су подржали многи бивши званичници САД, како демократе, тако и републиканци.

Новим споразумом замјењује се "стари" СТАРТ, који је истекао у децембру 2009. године.

Обама је, када је позивао сенаторе да ратификују "Нови СТАРТ", истакао да је то "императив америчке националне безбједности". Он је указао да ће тако бити успостављен систем верификације између двије земље, које посједују око 90 одсто светског нуклеарног арсенала.

"Ако не ратификујемо, немамо режим верификације, нема инспектора, нема увида у руски стратешки арсенал, нема оквира за сарадњу двије свјетске нуклеарне суперсиле. Не можемо себи дозволити да се коцкамо са нашом способношћу да верификујемо руско стратешко нуклеарно оружје", упозорио је Обама.

Америчка администрација је, такође, скретала пажњу да је "Нови СТАРТ", такође, камен међаш за укупне односе САД са Русијом и кључан по америчку способност да снабдијева своје трупе у Авганистану и наметне и спроведе снажне санкције иранској влади.Оставите одговор