Амерички портал хвали руско оружје: С-500 обара стелтове на 500 км

Амерички портал "Национални интерес" тврди да је руски противваздушни систем "С-500" погодио циљ удаљен 500 километара, те да у фази испитивања постиже изузетне резултате.

уторак, 11 септембра, 2018 / 23:55

"Нови застрашујући ракетни систем `С-500 Прометеј` поново је оборио рекорд када је ријеч о домету", наводи амерички портал.

У тексту се тврди да је нови руски ракетни систем једнако ефикасан у борби са авионима који посједују стелт технологију, укључујући америчке "Ф-22" и "Ф-35".

Још неки амерички портали објавили су исту информацију, према којој "С-500" може да пресретне ваздушне циљеве који лете надзвучном брзином, те цијели спектар ваздухоплова и беспилотних летјелица, укључујући и вишенамјенске борбене авионе пете генерације "Ф-22" и "Ф-35".

Према војним изворима из САД, Русија је већ тестирала "С-500" у "оквирима који су раније сматрани недостижним".

Тако је стигла и информација да је "С-500" погодио циљ који се налазио на удаљености од око 500 километара, што је за око 80,5 километара више у односу на способност најбољих система.

"`С-500` демонстрира раније недостижне могућности", наводи "Национални интерес", а преноси "Руска газета".

У информацији се напомиње да "С-500" користи више модела ракета различите намјене, а које могу уништити надзвучне циљеве, укључујући и сателите у Земљиној орбити.

Према процјенама овог америчког портала, "С-500" може да обори циљ који се крећеу пречнику од 600 километара од транспортно-лансирне јединице и на висини од 200 километара.

Систем, истовремено, може да пресретне до десет балистичких ракета. При томе, "С-500" може бити саставни дио стандардног система противваздушне одбране.