Амерички научник ревидирао став: Има глобалног загријавања

Амерички научник Ричард Мулер, који је доскора побијао тезу о глобалном загријавању, ревидирао је свој став, признајући први пут да су гасови са ефектом стаклене баште одговорни за климатске промјене на нашој планети. „Нисам ово очекивао, али као научник, дужност ми је да дозволим да ми подаци промијене мишљење”, казао је Мулер који је са […]

уторак, 31 јула, 2012 / 09:04

Амерички научник Ричард Мулер, који је доскора побијао тезу о глобалном загријавању, ревидирао је свој став, признајући први пут да су гасови са ефектом стаклене баште одговорни за климатске промјене на нашој планети.

„Нисам ово очекивао, али као научник, дужност ми је да дозволим да ми подаци промијене мишљење”, казао је Мулер који је са групом научника члан пројекта Бест (Berkeley Earth Surface Temperature) који се бави проучавањем утицаја температурних промјена.

Просјечна температура тла Земље порасла је за 1,5 степени Целзијуса у посљедњих 250 година, а најбоље објашњава за то загријавање је људска емисија гасова с ефектом стаклене баште, стоји у извјештају који је група објавила данас на Интернету.

Тим научника са Калифорнијског универзитета у Берклију прикупио је податке о температурама које су измјерене од 1753. године на 44.455 локација.

У овом истраживању научници су, за разлику од претходних, спровели аутоматизовану обраду података како би избјегли сваку људску пристрасност, која је раније била узрок критика климатских скептика. Испоставило се да се њихови резултати поклапају са резултатима који су добијени у ранијим студијама.