Aмерички научници открили универзалан лијек против тумора

Истраживачи на Универзитету "Стенфорд" у америчкој држави Калифорнији открили су лијек који је "убио" или смањио сваки облик тумора против којег је употријебљен. Овај лијек блокира протеин звани ЦД47, који ћелије рака производе у великим количинама да "насамаре" имуни систем организма, па он онда не уништава ћелије рака. Научници су створили антитијело које блокира ЦД47, […]

четвртак, март 28, 2013 / 12:12

Истраживачи на Универзитету "Стенфорд" у америчкој држави Калифорнији открили су лијек који је "убио" или смањио сваки облик тумора против којег је употријебљен.

Овај лијек блокира протеин звани ЦД47, који ћелије рака производе у великим количинама да "насамаре" имуни систем организма, па он онда не уништава ћелије рака.

Научници су створили антитијело које блокира ЦД47, присиљавајући тиме имуни систем да нападне ћелије рака.

"Показали смо да чак и када се тумор учврсти антитијело може или да излијечи тумор или успори његов раст и спријечи метастазе", каже биолог Ирвинг Вајсман са Медицинског факултета Универзитета "Стенфорд".

Лијек се показао ефикасним против неколико облика тумора који су пресађени у мишеве, укључујући туморе дојки, јајника, дебелог цријева, јетре, мозга, простате и бешике.

У свим случајевима антитијело је успјело да натјера имуни систем мишева да убију ћелије рака.

"Ово је први третман антитијелима који се показао ефикасним против великог броја чврстих тумора и рекације су заиста фантастичне, па ће истраживачи наставити са клиничким испитивањима у наредне двије године", објављено је на сајту "Стенфорд" универзитета.

Резултати истраживања објављени су у уторак на сајту Националне академије наука.Оставите одговор