Амерички научници модификовали гене у потпуности успјешно

Научници америчког Универзитета у Орегону успели су да модификују гене људског ембриона.

субота, 29 јула, 2017 / 16:25

Технологија коју су применили у манипулацији генима људског ембриона требало би да омогући развој нових терапија за тешке урођене деформитете.

Ово није први пут да су научници успели да модификују људски ген, али досад нико није успео да тако нешто изведе с таквом прецизношћу и ефикасношћу.

Пре две године Кинези су тврдили да им је пошло за руком да замене гене људског ембриона али нису били 100 одсто успешни у експерименту.

"Људске гене смо модификовали технологијом ЦРИСПР која ће због брзине и ефикасности померити границе у генетској медицини. ЦРИСПР ради попут молекуларних маказа које могу селективно да одвоје нежељене делове гена и замене их новим деловима ДНК", рекао је директор Универзитета у Портланду Шукрат Миталипов, преноси Индепендент.

Многе земље су забраниле спровођење свих врста истраживања која укључују генетску модификацију, али научницима у Орегону дозвољено је експериментисање све док не користе државни новац и не развијају у потпуности заменску серију ДНК-а. Они су након неколико дана уништили ембрионе које су модификовали.

Детаљни резултати истраживања са Универзитета у Орегону биће ускоро објављени.Оставите одговор