Амерички месари туже државу због закона о узгајању животиња

Највећа америчка групација прерађивача меса тужила је Савезну државу Калифорнију како би блокирала спровођење мјера које захтијевају од пољопривредника да осигурају више простора за животиње које се узгајају за храну, јавља Ројтерс.

недеља, 6 октобра, 2019 / 13:05

Групација "Сјеверноамерички институт за месо", чији је члан и Волмарт, саопштила је да ће спровођење Приједлога 12 наштетити и произвођачима и потрошачима, повећавајући њихове трошкове.

Такође је навела да је мјера, коју је прошле недеље изгласало 63 одсто гласача, "прекорачење" којим се крши клаузула о трговини Сједињених Држава.

"Приједлог штети породицама због наметања виших цијена свињетине, телетине и јаја, те неправедно кажњава узгајиваче стоке изван Калифорније, присиљавајући их да потроше велику своту новца како би приступили калифорнијском тржишту", изјавила је предсједница групације Џули Ана Потс.

Приједлог 12, односно Закон о спречавању окрутности према домаћим животињама, поставља одређене минималне услове за величину простора у којима се држе телад, свиње и кокоши носиље, и брани продају телетине, свињетине или јаја оних животиња које су биле затворене у премалим просторима.

Према том закону, телад до 2020. године морају имати осигурана 4 квадратна метра простора, свиње до 2022. године 2 метра квадратна, а кокоши до 2020. осигурано 0.009 квадратних метара простора с тиме да се од 2022. не смију држати у кавезима.