Амерички филм о Тесли: Мирјана Карановић глуми Николину мајку

Глумица Мирјана Карановић придружила се екипи биографског филма Николи Тесли "Тесла" који ће почети да се снима ове јесени у Србији и САД-у и гдје ће играти Ђуку, мајку признатог и познатог научника која је имала велики утицај на њега, саопштили су продуценти филма. "То је веома мала улога, али Ђука је играла значајну улогу […]

понедељак, јул 15, 2013 / 14:29

Глумица Мирјана Карановић придружила се екипи биографског филма Николи Тесли "Тесла" који ће почети да се снима ове јесени у Србији и САД-у и гдје ће играти Ђуку, мајку признатог и познатог научника која је имала велики утицај на њега, саопштили су продуценти филма.

"То је веома мала улога, али Ђука је играла значајну улогу у животу Николе Тесле", рекла је глумица. "Она му је помогла да дефинише оно што је био. Велика је част за мене да играм жену која је много радила и која је одржавала једну јаку и занимљиву породицу".

Од тренутка када је Карановићева прочитала сценарио америчког редитеља Мајкла Ентона она је знала да је улога Георгине – Ђуке Мандић (Тесла) она коју мора одиграти.
"Била сам дирнута предивним сценаријем гдје је сваки лик приказан са јаким интегритетом", рекла је позната глумица и педагог која се недавно опробала и у улози редитељке комада Саре Кејн "Психоза у 4.48" који је премијерно приказан у мају у Битеф театру.

"Мајкл ради филм који је признање Николи Тесли. Он је у причи задржао аутентичност. Овај филм би требао да увјери свијет какав је он сјајан човјек био и шта је све он за нас урадио", оцијенила је Карановићева.

Редитељ Ентон је увијек имао на уму Карановићеву за улогу Ђуке.

"Вјерујем у вриједности Мирјане Карановић и да ће изнијети вјерно ову улогу", рекао је он. "Она је била важна у његовом животу, чак и послије њене смрти. Миријана је апсолутно неустрашива у свом приступу глуми и ја сам исто то осјетио код Бранка (Томовића, који ће играти Теслу)".

Амерички филм о Николи Тесли биће сниман у Србији, на српском језику

Редитељ је истакао да нико и ништа није могло да спријечи Теслу да ради или каже ако је знао да је у праву.

"Те исте особине сам видео код Мирјане и Бранка и зато нисам могао да изаберем боље глумце да тумаче мајку и сина", нагласио је Ентон.

Карановићева ће снимати своје сцене током октобра и новембра ове године у Србији.
Редитељ је тренутно у преговорима са глумицама са Балкана које ће играти Теслине сестре.

"Теслина породица треба да обједини у исто вријеме све карактерне особине људи из региона", рекао је он. "Они су били Срби који су живјели у садашњој Хрватској и желим да публика схвати аутенчиност тих услова".

Он је такође објаснио да што је више откривао тог брилијантног човјека и његова достигнућа да је желио да да исприча причу на један аутентичан начин и да избјегне тривијалне спекулације.

Карановићева је поздравила Ентонову одлуку да снима неке сцене на српском језику.
"Одлична је ствар што ћемо снимати сцене на српском, а не на енглеском", рекла је Карановићева подсјетивши колико је Тесла био значајан за српску историју.Оставите одговор