14:14 Пале, Мркоњић, Бања Лука: МУП РС подносио пријаве о кривичном дјелу "непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије"14:06 Бијељина добила новог прволигаша, Мићо части са 5.000 КМ13:41 Паралелна стварност и у ваше име: Џаферовић пише предсједнику Азербејџана и криви Јермене13:13 Јавио се спонзор: Ердоган каже да је вријеме за окончање јерменске окупације13:07 Њујорк Тајмс напада Трампа да није платио порез 10 година, он каже да су фејкњузери13:03 Министарство одбране Азербејџана пријети Јерменији "одговарајућом акцијом одмазде"12:53 Непрактичност азбукоубиства: Б или В?12:43 Дарко Ристов Ђого: Још двије цртице о Српству, небесима, етносу, етосу и Црној Гори12:35 Гради се нови мост у Рачи: Михајловићка и Поповић једини поменули Српску12:19 Коначно неко: Милош Ковић поднио пријаву против Николе Самарџића због одобравања геноцида над Србима

Амерички економисти: Еврозона се распада или девалвира своју валуту

Економисти америчке инвестиционе банке „Мерил Линч“ сматрају да евро-зона има два пута: да се распадне или да допусти велику девалвацију јединствене валуте минимално за 20 одсто! Италија, трећа економија зоне евра, постављена је у исту раван са Казахстаном и Бугарском. До негативног рејтинга остале су јој само двије степенице надоле. Америчка агенција "Мудис" смањила је […]

среда, 18 јула, 2012 / 15:40

Економисти америчке инвестиционе банке „Мерил Линч“ сматрају да евро-зона има два пута: да се распадне или да допусти велику девалвацију јединствене валуте минимално за 20 одсто!

Италија, трећа економија зоне евра, постављена је у исту раван са Казахстаном и Бугарском. До негативног рејтинга остале су јој само двије степенице надоле.

Америчка агенција "Мудис" смањила је показатеље кредитне способности за шест европских држава одједном.

Курс евра је пао до двогодишњег минимума – све то изазива велику невјерицу у опстанак овакве евро-зоне, а многи финансијски аналитичари сматрају да она нећи ни опстати.

Ако је вјеровати саопштењима из САД, Италија треба да се припрема за даљи пад поузданости својих државних хартија од вриједности.

Из "Мудиса" указују на пад темпа раста италијанске економије, повећање незапослености, пад промета трговине на мало.

Помињу се и спољни ризици попут проблема банкарског сектора Шпаније или могућег изласка Грчке из зоне евра.

Неки амерички експерти оцјењују да "Мерил Линч" заправо помаже Италијане савјетујући им да "дезертирају" из зоне јединствене европске валуте те да врате "стару добру – лиру".

Из "Мудиса" сматрају да би обим извоза Италије одмах "скочио", а земља би почела да враћа дугове.

Осталим члановима евро-клуба Американци нуде девалвацију са истим циљем.

Наравно, финансијски експерти признају да ће такав корак инвеститори оцијенити као "дјелимично банкротство". У негативне ефекте "дезертерства" из зоне евра спада и повећање цијена енергената…

Вијест "Мудиса" о смањењу сувереног рејтинга Италије стигла је неколико сати прије него што је Рим понудио своје државне облигације. Ни раније, ни касније!

Тако је нестала свака шанса владе у Риму да добије мало јефтиније зајмове.

Неки финансијски екперти, али и италијански медији, оптужују "Мудис" за "непоштену игру" и напомињу да је та агенција "добро знала шта ради".

 Оставите одговор