Амерички дефицит 1,28 хиљада милијарди долара

Амерички буџетски дефицит ове године ће достићи 1,28 хиљада милијарди долара, што је незнатно мање у односу на претходне двије године, наводи се у предвиђањима Конгресне канцеларије за буџет (ЦБО). Та федерална агенција, која Конгрес снабдјева економским подацима, очекује да укупно смањење дефицита у наредној деценији буде око 3,3 хиљаде милијарди долара, највише захваљујући кресањима […]

четвртак, 25 августа, 2011 / 11:36

Амерички буџетски дефицит ове године ће достићи 1,28 хиљада милијарди долара, што је незнатно мање у односу на претходне двије године, наводи се у предвиђањима Конгресне канцеларије за буџет (ЦБО).

Та федерална агенција, која Конгрес снабдјева економским подацима, очекује да укупно смањење дефицита у наредној деценији буде око 3,3 хиљаде милијарди долара, највише захваљујући кресањима државних трошкова која су договорена почетком августа.

И поред тога, дефицит ће током следећих 10 година достићи скоро 3,5 хиљада милијарди долара, а биће још већи уколико се продужи важење пореских олакшица из времена администрације Џорџа Буша, које истичу крајем 2012.
У извјештају се предвиђа да економски раст у наредних неколико година буде умјерен, а пад незапослености само незнатан.

Према пројекцијама ЦБО, незапосленост ће у последња четири мјесеца 2012. године износити 8,5 одсто, а сада је на нивоу од 9,1 одсто. Предсједнички избори у САД биће одржани у новембру идуће године. САД се суочавају са дубоким буџетским и економским изазовима. Са скромним економским растом који се предвиђа за наредних неколико година, ЦБО очекује спор раст запослености , пише у извештају.

Овогодишњи буџетски дефицит од 1,28 хиљада милијарди долара, трећи је по величини у историји САД. Већи од њега су били у претходне двије године. Притом, садашња процјена је за 116 милијарди нижа од оне коју је ЦБО објавио у марту, углавном, због прихода од пореза који су били већи од очекиваних.

Конгрес је овог мјесеца усвојио договорени законски пакет за смањење дефицита, којим се трошкови владе у наредној деценији умањују за 917 милијарди долара.
Поред тога, Конгрес је формирао нови, такозвани супер-одбор , чијих 12 чланова треба да до краја новембра усагласи додатна смањења буџета за исти временски период, у износу од 1,5 хиљада милиљарди долара.

Уколико они то не учине, или пак Конгрес не изгласа њихов приједлог до краја децембра, ступиће на снагу аутоматско кресање трошкова од 1,2 хиљаде милијарди долара у следећих 10 година, које ће највише погодити Пентагон.
Извјештај ЦБО предвиђа да ће Конгрес смањити дефицит у наредној децнији за укупно 2,1 хиљаду милијарде долара и да ће се уштедјети око 600 милијарди долара због нижих каматних стопа.Оставите одговор