Амерички библиотекари траже забрану Хари Потера

ЊУЈОРК – Удружења америчких библиотека објавило је листу књига за које сматра да их треба забранити, а на првом мјесту су дјела британске књижевнице Џоан Кетрин Роулинг, ауторке саге о дјечаку чаробњаку Харију Потеру, која у последњих 10 година доживљава огроман успјех у свијету. Американци оптужују Роулингову да кроз приче о Потеру промовише окултизам и […]

среда, април 28, 2010 / 19:03

ЊУЈОРК – Удружења америчких библиотека објавило је листу књига за које сматра да их треба забранити, а на првом мјесту су дјела британске књижевнице Џоан Кетрин Роулинг, ауторке саге о дјечаку чаробњаку Харију Потеру, која у последњих 10 година доживљава огроман успјех у свијету.

Американци оптужују Роулингову да кроз приче о Потеру промовише окултизам и сатанизам.

У периоду од 2000. до 2005. године забиљежено је 3.000 покушаја да се из школске лектире и из библиотека избаце приче о младом чаробњаку из Хогвортса, наводи Удружење.

Уз британску ауторку, на истој црној листи нашла су се и велика имена књижевности попут Селинџера, Стајнбека и Голдинга.

Џоан Кетрин Роулинг је тим поводом изјавила да је у суштини "веома почаствована" што се нашла у тако пробраном друштву, пренијели су страни медији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *