Америчка војска спремна за сукоб са Ираном

Генерал Мартин Демпси, начелник Генералштаба америчких оружаних снага, изјавио је да је америчка војска достигла тачку на којој је спремна да, у случају потребе, примијени силу против Ирана, ако предсједник Барак Обама да сигнал за то, преноси данас „Дејли телеграф“. У интервјуу за америчке медије у Авганистану, генерал Демпси је рекао да америчка војска разматра […]

среда, децембар 21, 2011 / 17:41

Генерал Мартин Демпси, начелник Генералштаба америчких оружаних снага, изјавио је да је америчка војска достигла тачку на којој је спремна да, у случају потребе, примијени силу против Ирана, ако предсједник Барак Обама да сигнал за то, преноси данас „Дејли телеграф“.

У интервјуу за америчке медије у Авганистану, генерал Демпси је рекао да америчка војска разматра читав низ изводљивих опција.

Његов коментар је уследио само неколико дана пошто је Леон Панета, амерички секретар одбране, рекао да се "ниједна опција не може искључити" у спречавању Ирана да оствари своје нуклеарне амбиције, од чега га дијели само још годину дана.

Генерал Демпси је рекао да дискретно води припреме за напад на Иран, али и додао да би рат са том земљом био "трагедија" за регион и за свет.

Сједињене Државе, рекао је генерал Демпси, сарађују са Израелом у прикупљању информација о активностима Ирана, али да нема гаранција да би Израелци обавијестили САД прије него што изведу напад и да Американци покушавају да задобију повјерење Израелаца.

Генерал Демпси није одговорио на питање да ли Американци користе беспилотне извиђачке летјелице да би се информисали о активностима Ирана, али је напоменуо да свакако на разне начине покушавају да до таквих информација дођу.

Нови докази о америчким извиђачким мисијама у региону укључују оптужнице против више наводних шпијуна ЦИА.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *