Америчка држава Јута враћа плаћање златним новцем

Америчка савезна држава Јута и службено је прихватила златне и сребрне кованице као законско средство плаћања. Приједлог закона који је прије мјесец дана одобрио Представнички дом Утаха гувернер Гери Херберт потписао је у петак. Трговине у Јути сада могу прихватати злато и сребро као законско платежно средство. Монетарна револуција у овој земљи би се врло […]

уторак, април 5, 2011 / 13:19

Америчка савезна држава Јута и службено је прихватила златне и сребрне кованице као законско средство плаћања.

Приједлог закона који је прије мјесец дана одобрио Представнички дом Утаха гувернер Гери Херберт потписао је у петак.

Трговине у Јути сада могу прихватати злато и сребро као законско платежно средство. Монетарна револуција у овој земљи би се врло лако могла проширити и на остале.

Сличне законе разматрају и парламенти дванаест осталих савезних држава – Коларада, Џорџије, Монтане, Мисурија, Индијане, Ајове, Њу Хемпшира, Оклахоме, Саут Каролине, Тенесија, Вермонта и државе Вашингтон.

Закон признаје златне и сребрне кованице које је издала савезна влада као законско средство плаћања у држави и искључује размјену кованица из одређених врста државних пореза. Закон не присиљава никога да прихвати или плати племенитим металима, већ пружа могућност онима који желе да то учине добровољно.

Намјера предлагача закона је да се сачува куповна моћ грађана, којој опасно пријети континуирана девалвација новоштампаних долара.

Од када су 1913. године под сумњивим околностима основане Федералне резерве – приватна монетарна институција која се "крије" испод придјева национална централна банка, долар је по подацима који не узимају у обзир глобалну финансијску кризу изгубио готово 100 одсто своје куповне моћи.

За разлику од папирних новчаница Федералних резерви, племенити метали су по вриједности у тих стотињак година остали непромијењени.

Ријеч је о првом повратничком кораку у "златни стандард" којег су САД напустиле прво 1933, а затим и 1971 године, и радикалном мијењању монетарне политике.

Коначно се назире крај монополу Америчке централне банке, што ће поздравити они који се заузимају за монетарни суверенитет, који предвиђају да ће државе свијета врло скоро присвојити своје изворно право на издавање властитог новца неоптерећеног дугом и каматама – право које посљедњих неколико вијекова узурпирају приватне банке попут Европске централне банке.

"За оздрављење монетарног система нема бољег лијека од враћања монетарног суверенитета појединачним државама", изјавио је предлагач закона Лери Хилтон. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *