Америчка академија признала: Има филма и ван САД, корејски најбољи

Јужнокорејски филм Паразит најбољи је филм 92. додјеле награде америчке филмске академије.

понедељак, 10 фебруара, 2020 / 06:22

Паразит је освојио четири Оскара од шест категорија у којима је био номинован. Најважније су свакако награде за најбољег редитеља и најбољи филм, што је први пут у историји да је један неамерички филм понио то признање.

Уједно, први пут у задњих 64 године један филм је упарио канску Златну палму и Оскара.

Редитељ Бонг Џун Хо добио је Оскара за најбљег редитеља, а Паразит је награђен и за најбољи оригинални сценарио (који су написали Бонг Џун Хо и Хан Јин Вон) а очекивано је награђен за најбољи филм ван енглеског говорног подручја.

Хоакин Финикс је добио Оскара за најбољег глумца у Џокеру. Замоливши окупљене да му не аплаудирају, у говору је евоцирао сјећање на преминулог брата, а рекао је и да је његова главна мисија да да глас онима који га немају.

Оскаровка Рене Зелвегер је сада двострука оскаровка. Овај пут у категорији најбоље глумице за улогу у филму Џуди. "Џуди Гарланд није добила ову награду за живота, па је овај тренутак продужење њеног наслијеђа", рекла је Зелвегер.

Први Оскар вечери, за споредну мушку улогу, отишао је Бреду Питу, који се захвалио Квентину Тарантину, редитељу филма Било једном у Холивуду. Лора Дерн је најбоља споредна глумица, а Оскара за улогу у Причи о браку уручио јој је прошлогодишњи најбољи споредни глумац Махаршала Али.

Највећи губитник вечери је продукцијска кућа "Нетфликс", чији су филмови Ирац и Прича о браку ушли са 20 номинација, а завршили са само двије статуете.