Амазонов договор с Премијер лигом, корак даље према диктатури ТВ преноса

С данашње двије утакмице, између Кристал Паласа и Борнмута и Барнлија и Манчестер Ситија, започео је аранжман између Премиер лиге и Амазона о гледању утакмица путем онлајне услуга америчке мултимедијске фирме.

уторак, 3 децембра, 2019 / 23:08

Наиме, Амазон Прајм, стриминг услуга којом Амазон жели ступити на тржиште које окупира Нетфликс (а недавно му се придружио и Дизни плус), пружаће услугу гледања 20 утакмица Премијер лиге у следеће три године.

То представља озбиљну промјену парадигме, будући да први пут утакмице у директном преносу неће бити на једном од британских ТВ програма. У покушају да се додатно прилагоди онлајн публици, Премијер лига је промијенила и термине одигравања утакмица, тако да ће се сви сусрети ове седмице играти у 19:30 и 20:15 (по нашем времену, 20:30 и 21:15). Једна од новости биће и одабир звучне кулисе за сваку утакмицу. Тако ће гледаоци моћи одабрати желе ли слушати класичан пренос с коментаром или само органски звук са травнатог игралишта и стадионске атмосфере.

Генерално, било је питање времена када ће све више таквих ситница бити дато гледаоцима на дискрецију, али питање је шта је следеће чиме ће се гледаоци бити забављани.

Међутим, ово је само последње од глобалних стремљења, попут шпанских настојања пребацивања утакмица у САД и мијењања термина Ел класика према азијском тржишту, које потврђују тужну чињеницу да се спорт у 2019. игра највише због ТВ преноса.1 КОМЕНТАР