Aмазонија се сијече у петој брзини

Сјеча шуме у бразилској Амазонији повећана је за скоро шест пута, показују нови сателитски снимци. Огољавање земљишта порасло је са 103 квадратна километра у марту и априлу 2010. године на 593 квадратна километра у истом периоду ове године, саопштио је бразилски институт за свемирска истраживања. Највећи дио сјече одвија се у држави Мато Гросо, у […]

петак, 20 маја, 2011 / 06:37

Сјеча шуме у бразилској Амазонији повећана је за скоро шест пута, показују нови сателитски снимци.

Огољавање земљишта порасло је са 103 квадратна километра у марту и априлу 2010. године на 593 квадратна километра у истом периоду ове године, саопштио је бразилски институт за свемирска истраживања.

Највећи дио сјече одвија се у држави Мато Гросо, у централном дијелу Бразила, познатом по узгајању соје.

Извјештај је објављен уочи гласања о новом закон у заштити шума.

Бразилска министарка за природну средину Изабела Тејсеира изјавила је да су ове бројке "алармантне" и рекла да је основала кризни кабинет послије објављивања новог извјештаја.

Аналитичари оцјењују да су подаци изненадили бразилску Владу, која је у децембру прошле године објавила да је сјеча шуме у Амазонији опала на најмањи ниво у посљедње 22 године.

Стручњаци наводе да пољопривредници све више сијеку шуму, да би повећали површине погодне за узгајање соје, за којом је потражња у сталном расту.Оставите одговор